Köşe yazıları

Hisseli gayrimenkullerde hisse satışı iptal edilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde hisseli gayrimenkullerde hisse satışının iptal edilip edilemeyeceğini kaleme aldı.

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde hisseli gayrimenkullerde hisse satışının iptal edilip edilemeyeceğini yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, "Annemler üç kardeş ve babalarından kalan paylı hisse şeklinde 4 bin 750 metrekarelik bir zeytin tarlası var. Dedemden sonra anneannem de ölünce onun oradaki hissesi de şimdi üç kardeşe kaldı ve kardeşlerden biri de öldü. Öğrendik ki dayım 15 Aralık 2020 itibarıyla zeytin tarlasındaki 1/4 olan hissesini birine satmış ama bize tapudan ya da alan kişiden resmi bir yazı gelmedi. Şimdi biz bu yerin bir yabancıya gitmesine razı değiliz. Bu satışı iptal ettirebilir miyiz, biz alabilir miyiz?" sorusunu yöneltti. 

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Ortak gayrimenkullerde, bir ortağın hissesini ortaklar dışında bir üçüncü kişiye satması halinde diğer ortakların eskiden ‘şüf’a hakkı’ dediğimiz öncelikli alım hakkı vardır. Bugünkü yasamızda buna ‘önalım hakkı’ denilmiştir. Yani bir ortak hissesini satacaksa önce ortaklara satması gerekir. Bu nedenle, okuyucumun anlattığı olayda olduğu gibi ortaklar dışında birine satış halinde, ortakların buna müdahale imkanı vardır.

Ancak bu müdahale için bazı süreler öngörülmüştür. Sistem şöyle işler: Yeni malik veya eski malik, satıştan sonra ortaklara ihtarname göndererek durumu diğer ortaklara bildirmelidir. Örneğin yeni malik hisseyi satın aldığını artık kendisinin ortaklar arasında bulunduğunu bildirir.

Bu bildirimden itibaren üç ay içinde diğer ortaklar öncelikli alım hakkını kullanmak üzere dava açabilir. Ancak yasada ikinci bir süre vardır, bu hakkı kullanmak her durumda iki sene içinde olmalıdır. İşte satış işlemine katılanlar kötü niyetliyse hiç haber vermeden bu iki senenin geçmesini bekler.

***

Okuyucumun olayında satış Aralık 2020 tarihinde yapıldığına göre henüz iki sene geçmemiş. Yani dava hakları var. Bu sıralarda açacakları bir dava ile tapu iptali ile kendi adlarına tescil talep edecekler. Bunu bir kardeş de yapabilir, birden fazla kardeş de. Kim dava açarsa onun adına tescil edilir. Birden fazla davacı varsa eşit hisselerle tesciline karar verilir. Adlarına tescil için ödenecek bedel, mahkemenin tayin edeceği bilirkişiler tarafından belirlenir. Tapuda gösterilen satış bedeli esas değildir.

Miras kalan gayrimenkullerde pay devri yapılır mı?