Emlak Terimleri

Hisseli tapu harcı ne kadar 2022?

Hisseli tapu satın alma işlemlerinin tamamlanması için tapu dairesinde belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Peki, hisseli tapu harcı ne kadar 2022?Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazar ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtilir

Hisseli tapu; bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi bir belge oluyor. Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazar ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtilir.

Hisseli tapular satışa konu olabiliyor. Hisseli tapuya sahip hissedarlar öncelikle diğer hissedarların önalım hakkını kullanmak isteyip istemediklerini sorarlar. Bu hakkını kullanan kimse yoksa hisseli tapu 3. kişilere satılabilir. Peki, hisseli tapu harcı ne kadar 2022?

ÖNALIM HAKKI NASIL KULLANILIR?

Önalım hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılır. Önalım hakkı sahibi, adına payın tesciline karar verilmeden önce, satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde hâkimin belirleyeceği yere nakden yatırmakla yükümlüdür.


 
Önalım hakkından feragat edilmesi halinde ise bu işlemin resmî şekilde yapılması ve tapu kütüğüne şerh verilmesi gerekiyor. Belirli bir satışta önalım hakkını kullanmaktan vazgeçme, yazılı şekle tâbi oluyor ve satıştan önce veya sonra yapılabiliyor. Yapılan satış, alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığıyla bildiriliyor.

HİSSELİ TAPU SATIŞI İÇİN GEREKEN BELGELER

1.Tapu Aslı veya Fotokopisi

2.Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı, Pasaport, Avukat Kimliği

3.4203/5211 Sayılı Yasalara tabii gerçek kişiler için Türk Vatandaşlığından çıkma belgesi(pembe kart/mavi kart) ile uyruğuna geçtiği ülke resmi makamlarınca verilmiş kimlik belgesi zorunludur. Bu belgelerin dışında ki ehliyet, memur, sigorta v.s. kimlikleri geçerli sayılmaz.

4.Ayrıca belgesinde bulunmasa dahi tüm tapu işlemlerinde gerçek kişilerin TC Kimlik numaralarının, Tüzel kişilerde vergi kimlik numarasının ibrazı zorunludur.

Enerji Kimlik Belgesi zorunlu mu?

Haciz başlatma masrafı 2022 ne kadar?

Aile konutu kira sözleşmesinin feshi nasıl olur?