Emlak Terimleri

Tapu 2 kişi üzerine olursa masraf ne kadar?

Taşınmaz mal tapuları birden fazla kişi üzerine olabiliyor. Bir konutu ortak alan iki kişi tapuda ne kadar masraf ödeyeceğini merak ediyor. Peki, tapu 2 kişi üzerine olursa masraf ne kadar?Taşınmaz iki kişiye aynı anda satılabiliyor

Gayrimenkullerin tek bir sahibi olabildiği gibi birden fazla da sahibi olabiliyor. Taşınmaz iki kişiye aynı anda satılabiliyor. Bu durumda tapu hisseli olmuş oluyor. Hisseli tapu; bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi bir belgeye deniyor.

Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazar ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtilir. Tapu hisseliyse ve satılacaksa öncelikle diğer hissedarların önalım hakkını kullanmak isteyip istemediklerinin öğrenilmesi gerekiyor. Alıcı taraf tek kişi olabileceği gibi yine 2 veya daha fazla kişi de olabiliyor.

Peki, tapu 2 kişiye satılırsa ne kadar tapu harcı ödenmesi gerekiyor? Tapu 2 kişi üzerine olursa masraf ne kadar? İşte merak edilenler...

TAPU 2 KİŞİ ÜZERİNE OLURSA MASRAF NE KADAR?

Hisseli tapu alınırken, müstakil tapuda olduğu gibi alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere gayrimenkulün satış bedeli üzerinden binde 20 oranında masraf alınıyor.

Tapunun her hissedarı ile ayrı bir alım - satım ilişkisi gerçekleşmiş oluyor. Bu durumda hissedarlar hisseleri oranındasatış bedeli üzerinden belirlenmiş olan tapu masrafını öder.

Bir diğer ifadeyle tapu payı oranında ortak tapu alan kişiler hisselerine düşen pay kadar tapu masrafı ödemekle yükümlü olur.

HİSSELİ TAPU HARCI HESAPLAMA ÖRNEĞİ

Bir taşınmazı 2 kişi ve yüzde 50 hisseli olarak satın alınacağınızı ve taşınmazın satış değerinin 500 bin TL olduğunu düşünelim. Tapu 2 kişi üzerine olursa masraf şu şekilde hesaplanacak:

Tapu harcı oranı: Binde 20
Satış bedeli: 500 bin TL
Satıcı tapu harcı oranı: 10 bin TL
Alıcı tapu harcı oranı: 1. hissedar için 5 bin TL, 2. hissedar için 5 bin TL

Tapu 2 kişi üzerine olursa emlak vergisi nasıl ödenir?

Kardeşler arasında tapu devri masrafı 2022!

Ev tapusu 3 kişi üzerine olur mu?