Genel

Hisseli tapu hissedarlardan habersiz satılır mı? Hisseli tapu satışı nasıl engellenir?

Hisseli tapuya dair çok sorulan birtakım sorular bulunmaktadır. Hisseli tapuya sahip vatandaşlar, bu tapu hakkında sordukları sorulara yanıt arıyor. İşte detaylar!kişiye satarak tapuda devir işlemini gerçekleştirir

HİSSELİ TAPU TEK TAPUYA NASIL DÖNÜŞÜR?

Taşınmaz hisseye sahip olan hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir işlemini gerçekleştirir. Bu halde yeni malik tek tapuya sahip olur. Taşınmazın hisseli sahipleri, malikleri kendi içlerinde bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve bu şekilde bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi olur.

İşte hisseli tapu hakkında sorulan diğer soru ve yanıtlar…

HİSSELİ TAPU HİSSEDARLARDAN HABERSİZ SATILIR MI?

Bu soruya yanıt şu şekildedir; Hisseli taşınmaz olan mallarda hissedarlardan biri hissesini satmak istediği takdirde, öncelikle ortaklardan birine satmak için tapudan bir ihtarname çekmesi gerekmektedir. Diğer ortak satın almak istemediği takdirde de bunu yazılı olarak bildirmesi gerekiyor.

HİSSELİ TAPU SATIŞI NASIL ENGELLENİR?

Hisseli tapunun satışında herhangi bir engel bulunmuyor. Satış Noter'de yapılan sözleşme ile yahut tapu sicilinde gerçekleştirilecektir. Yalnız şurada diğer pay sahiplerinin bir önalım yani şufa hakkına sahip olduğunun bilinmesi gerekiyor.

HİSSELİ YERE EV YAPILIRSA NE OLUR?

Hisseli arsaya, ev yapılabilir burada herhangi bir durum bulunmamaktadır. Ancak hisseli arsada hangi bölümün hangi hissedara ait olduğunun açık bir şekilde belirtilmediğinden, böyle bir durumundan dolayı ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekiyor. Onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılması durumunda diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş anlamına gelir.

KENDİ HİSSEMİ NASIL SATABİLİRİM?

Hisse satış işleminde mülkiyet türü elbirliği ise; yani hisse sahiplerinin adları ve hisse miktarları belirtilmiş ise satışta diğer hissedarların da onayı alınmalıdır. Taşınmaz herkesin adına tescil edilmiş ise, kendi adına tesçil edilmiş müstakil hissesini diğerlerine danışmadan da satma hakkını elinde saklı tutar.

HİSSELİ MÜSTAKİL TAPU NE DEMEKTİR?

Müstakil tapusu olan kişiler, gerçek bir kişi olabilir bunun yanında özel ve tüzel kişiler statüsünde de kişi ya da kurumlar da olabilir. Hisseli tapu da bir taşınmaz üzerindeki pay sahiplerini, sayılarını ve hisse oranlarını gösteren, paylı bir tapu türüne denir.

Bir öğrenci kredi çekebilir mi? Bir kişi iki kez kredi çekebilir mi?

TOKİ orta gelir başvuru şartları nelerdir? Orta gelirli konut kampanyası ne zaman açıklanacak?