Genel

Hisseli tapu ile kredi çekilir mi? Hisseli tapudan nasıl çıkılır?

Hisseli tapuya sahip kişiler, öncelikle bu tapu üzerinden hangi işlemlerin yapılacağını araştırmaktadır. İşte hisseli tapulara dair merak edilen detaylar!Hisseli tapunun söz konusu olduğu durumlarda da tüm ortakların ortak bir karar alması gerekiyor

HİSSELİ TAPU NE ANLAMA GELİYOR?

Taşınmaz bir malın tek kişiye ait olduğunu gösteren tapu türüne müstakil tapular denilirken, hisseli tapu türü ise pek çok kişinin taşınmaz üzerinde söz hakkı olduğu tapu türüdür. Hisseli tapunun söz konusu olduğu durumlarda da tüm ortakların ortak bir karar alması gerekiyor. Hisseli tapu sahiplerine ise şufa hakkı tanınıyorken, ön alım hakkı da sunulmaktadır. Hisseli tapular üzerinde hakkı olan vatandaşlar ise ortak bir karar alarak tapu satışına gitmesi gerekir.

HİSSELİ TAPU KOLAY SATILIR MI?

Hisseli tapunun satışı ne yazık ki müstakil tapu satışları kadar kolay olmamaktadır. Satış işleminin gerçekleşmesi için öncelikle tüm hissedarların hisselerini satması için tapuya gitmesi gerekiyor. Hissedarlar tapuda bulunmak istemiyorlar ise birbirlerine veya avukatlarına vekalet vermesi gerekmektedir.

Peki “Hisseli tapu ile kredi çekilir mi? Hisseli tapudan nasıl çıkılır?” İşte hisseli tapu hakkında merak edilen diğer sorular ve yanıtları…

HİSSELİ TAPUDAN NASIL ÇIKILIR?

Hisseli tapunun nasıl bölüneceği en çok sorgulanan konulardan bir tanesini oluşturur. Hisseli tapunun bölünebilmesi için ilk önce tapu kütüğünde yapılan ayırma işlemi olarak bilinen ifraz yönteminin uygulanması gerekiyor. Hisseli tapu ayırma işlemine ifraz denirken tapuları birleştirme işlemi tevhid olarak bilinmektedir.

TAPUSUZ MİRAS PAYLAŞILIR MI?

Tapusuz gayrimenkullerin satışında şu nokta iyi kavranmalıdır. Tapusuz gayrimenkulleri üzerinde mülkiyet hakkı bulunan tapusuz gayrimenkullerin malikleri, gayrimenkulü tapuya kayıt ve mülkiyetlerini de tescil ettirmezse, bu mülkiyetleri üzerinde tasarruf edemeyecekleri için bu mülkiyeti de başkalarına devrini yapamaz.

HİSSELİ YERE EV YAPARSAM NE OLUR?

Hisseli olan bir arsaya ev yapılması mümkün değildir. Ama hisseli arsada hangi kısmın hangi hissedara ait olduğunun tespit edilmemesi durumunda, ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekir. Eğer onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılır ise diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş oluyor.

HİSSELİ TAPU İLE KREDİ ÇEKİLİR Mİ?

Bankalar, hisseli tapuya sahip gayrimenkuller için kredi vermemektedir. Nedeni ise olası kişisel anlaşmazlık durumunda mahkemeler uzun yıllar boyunca devam edebilmektedir.