Hisseli tapu nasıl ayrılır?
Hisseli tapu ayırma işlemleri tapuda tescilli bir parselin birden fazla parsellere ayrılması işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, hisseli tapu nasıl ayrılır?
Hisseli tapu nasıl ayrılır?
Hisseli tapu birden fazla hissedar olması durumunda ortaya çıkıyor. Hisseli tapularda ortakların isimleri ve sayıları belirtiliyor.
Hisseli tapularda taşınmazın hangi bölgesinin hangi hissedara ait olduğu belirtilmiyor. Hisseli tapular üzerinde, hissedarların isteği halinde ayırma işlemi yapılabiliyor.
Hisseli tapu ayırma işlemleri tapuda tescilli bir parselin birden fazla parsellere ayrılması işlemi olarak karşımıza çıkıyor.
Hisseli tapu ayırma işlemi serbest harita mühendisi tarafından yapılıyor. Ayırma işlemi yapılacak taşınmaza ait çap ve aplikasyon krokisi Kadastro Müdürlüğünce düzenlenerek ilgilisine veriliyor.
Taşınmazın bulunduğu yere göre Belediye Encümen veya İl İdare Kurulu kararı alındıktan sonra ayırma işlemi serbest harita mühendisi tarafından yapılıyor. Ve taşınmazın köşe noktaları zemine uygulanıyor. Kadastro Müdürlüğünce yapılan büro ve arazi kontrolundan sonra düzenlenen belgeler tescil için Tapu Sicil Müdürlüğüne gönderiliyor.
Hisseli tapu ayırma harcı 2015:
a)İfraz veya taksim veya birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden (Binde 11,38)
b) (5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 11,38)
c)Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 4,55)
Hisseli tapu şufa hakkı davası nasıl açılır?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com