Hisseli tapu nasıl bölünür?
Hisseli tapu konusunda pek çok kişinin tereddütleri ve soruları yer alıyor. Özellikle Hisseli tapu nasıl bölünür? sorusu sıklıkla sorulmaktadır. İşte hisseli tapuya dair bilinmesi gerekenler!Eğer bölme veya satma durumu düşünülüyorsa, bu işlemlerin nasıl yapıldığı öğrenilmelidir
Hisseli tapuya sahip kişiler bu konuda detaylı bilgilere sahip olmalıdır. Eğer bölme veya satma durumu düşünülüyorsa, bu işlemlerin nasıl yapıldığı öğrenilmelidir. Peki Hisseli tapu nasıl bölünür, bölünür mü?
İşte hisseli tapuya dair sorulan soruların yanıtları…
HİSSELİ TAPU NEDİR?
Hisseli tapu; taşınmaz bir mal üzerinde hak sahibi olan kişilerin adlarının ve kaç kişi olduklarını gösteren tapu türünün adıdır. Bir taşınmaz mal sadece bir kişiye ait olabildiği gibi birden fazla kişiye de ait olmaktadır.
HİSSELİ TAPU NASIL BÖLÜNÜR?
Hisseli tapu, bir gayrimenkul üzerinde hak sahibi olan kişilerin ayrı ayrı isimlerini ve hangi oranda hisse sahibi olduklarını gösteren belge olma özelliğine sahiptir.
- Hisseli tapularda hisse sahibi kişilerin tarla veya arsanın hangi bölümüne sahip olduğu ve kullanım haklarına ilişkin ayrıntılar yer almadığı için hak sahipleri arasında anlaşmazlıklar çıkabilir. Miras yoluyla kalan mallarda ise hisse sahiplerinden bazıları, payını rehin göstermek veya devretmek isteyebilir.
- Hissedar olunan gayrimenkuller üstündeki anlaşmazlıkları çözmek ve kişilerin sahip oldukları hisseler üzerinde istedikleri tasarrufu yapabilmesi, için tek parsel olan tapu farklı parsellere bölünerek ayırma durumu gerçekleşebilir. Fakat ayrımı yapılacak gayrimenkul eğer tarım arazisi ise o zaman farklı kurallar ortaya çıkmaktadır. Eğer ayrılmak istenen tarla, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün konuyla ilgili genelgesinde belirtilen bölünemez büyüklükteki arazilerden de o zaman bölme işlemine dair herhangi bir durum söz konusu olamaz.
- Bu konuda örnek verirsek de ekili, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektarın altındaki büyüklükte bir parsel oluşturulamaz böyle bir durum söz konusu değildir. Bu yüzden de hisse sahiplerinin kendi aralarında öncelikli satış hakkı olması nedeniyle bölünemez büyüklükteki tarım arazileri, aynı hisse üzerinde hak sahibi olan diğer bir hissedara satılabilir. Bu durumun dışında aynı zamanda tüm hissedarların anlaşmaya varması durumunda arazi üçüncü bir kişiye de hisse devredilebilir.
- VakıfBank promosyon 2022 ne kadar?
- TEB ile mobilya alışverişlerinden karlı çıkın! TEB’ten dev kampanya!
- Vekalet için sağlık raporu nereden alınır?