Ekonomi

Hisseli tapu nasıl satılır? Hisseli tapu nasıl ayrılır? Miras payının diğer mirasçıya devri nasıl yapılır?

Hisseli tapu sahipleri bu tapu üzerinden yapabilecekleri işlemlere dair detaylı bilgi almak istiyor. Bundan dolayı da pek çok soru yöneltmektedirler. İşte o sorulardan bazıları ve yanıtları!Evrak düzenlenme işlemleri Medeni Kanun 677

TAPU HİSSE DEVRİ NOTERDEN YAPILIR MI?

Miras payının devir işlemlerinin gerçekleştirmek için Tapu Sicil Müdürlüğüne gidilmeli ve istenilen evrak düzenlenmelidir. Evrak düzenlenme işlemleri Medeni Kanun 677. Maddesi gereğince noterde hisse devri yapılabilmektedir.

Peki “Hisseli tapu nasıl satılır? Hisseli tapu nasıl ayrılır? Miras payının diğer mirasçıya devri nasıl yapılır?” İşte hisseli tapuya dair merak edilip sorulan bu ve benzeri soruların ve yanıtları…

HİSSELİ TAPU NASIL SATILIR?

Hisseli taşınmazın bu ev, arsa olabilir bunların tüm hisseleri birlikte satılabilir. Hisse sahiplerinin, konutu ya da arsanın satışına dair ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekir. Tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilip de tüm bu tapu devri işlemleri gerçekleştirilebilir.

MİRAS PAYININ DİĞER MİRASÇIYA DEVRİ NASIL YAPILIR?

Miras payının devrinin yapılması için, miras payı üçüncü kişilere devredilecek ise noter huzurunda sözleşme yapılması gerekmektedir. Eğer miras payı diğer mirasçılara devredilecek da yazılı sözleşme yapılması yeterli olacaktır.

HİSSELİ TAPUYA NASIL EV YAPABİLİRİM?

Ortak, hisseli olan bir yere yani arsaya ev yapılabilir. Ancak hisseli arsada hangi kısmının hangi hissedara ait olduğunun bilinmediği için ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekmektedir. Onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılırsa, diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş anlamına gelir.

HİSSELİ TAPU NASIL AYRILIR?

Hisseli tapu ayırma işlemi için hissedarların ilk olarak serbest çalışan harita ve kadastro mühendislerine ayrıntılı olarak arsa ayırma planı hazırlatması gerekmektedir. Harita mühendisi arsaya dair kroki ve çap ölçümlerini gerçekleştirir. Daha sonra bu plan Tapu ve Kadastro Müdürlüğü onayına sunulmaktadır.

HİSSELİ TAPUYA HACİZ KONULABİLİR Mİ?

Türk hukukunda da paylı mülkiyet hissesinin haczedebileceği Türk Medeni Kanunu‟nun 688. maddesinin üçüncü fıkrasında açık bir şekilde belirtilmiştir. Ama söz konusu maddede paylı mülkiyet hissesinin taşınır, taşınmaz ya da bir alacak üzerinde olması arasında bir fark olup olmadığı hususu belirtilmez.