Genel

Hisseli tapu iki kişi alabilir mi? Mirasçılardan biri hissesini satabilir mi?

Hisseli tapulara dair yapılan işlemler, diğer tapu çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. Bunu öğrenmek isteyen kişilerde pek çok soru sormaktadır. İşte onlardan bazıları!Bunlara ek olarak hissedarlardan 65 yaş üstünde olan biri bulunuyor ise bu kişilerin akli denge durumu için rapor alınmalıdır

BABADAN KALAN EV NASIL SATILIR?

Miras kalan konutun satışında, her varisin nüfus cüzdanı fotokopisi ve veraset belgesinin ibraz edilmesi gerekiyor. Bunlara ek olarak hissedarlardan 65 yaş üstünde olan biri bulunuyor ise bu kişilerin akli denge durumu için rapor alınmalıdır. Tapu devir işlemi için tapu harcı ve döner sermaye bedeli yatırılarak satış işlemi tamamlanır.

İşte hisseli tapulara dair vatandaşların sorduğu, “Hisseli tapu iki kişi alabilir mi? Mirasçılardan biri hissesini satabilir mi?” sorularının yanıtı…

MİRASÇILARDAN BİRİ HİSSESİNİ SATABİLİR Mİ?

Miras payının devri sözleşmeleri bir bedel karşılığında olabilir bunun dışında bağış, trampa, borç nakli gibi bir edim karşılığında da gerçekleşir. Miras payının devri sözleşmesi ile miras payının tamamı ya da bir bölümü üzerinde gerek mirasçıların birbirlerine gerekse üçüncü kişilere devir tasarrufları bulunur.

HİSSELİ TAPU İKİ KİŞİ ALABİLİR Mİ?

Ortak tapuda her ortağın hissesini devir etme, haczettirme gibi hakları söz konusu olmaktadır. Taşınmaz üstünde tasarruf yapabilmek için diğer ortakların onayına ihtiyaç duyulur. Tabi ki her ortak hissesi oranında bazı hakları vardır. Ortak tapudaki, hissedarlardan biri hissesini satmak ister ise diğer ortakların bu satışta ön alım hakkı bulunmaktadır. Yani öncelikle bu ortaklar satın alma hakkı tanınmaktadır. Satın almak istememeleri halinde üçüncü bir kişinin satın alması söz konusu olabilir. Ortak tapu, Konut kredisi ile alınan evlerde yaptırılabilir. Bu durumda her kişi için kredi açılır. Ancak taşınmazın tamamına ipotek konulur. Bundan dolayı ortak tapudaki ortaklardan birisi kredi borcunu ödemez ise diğerler ortak bu borçtan, dolaylı olarak sorumlulukları doğmaktadır.

EVİMİN TAPUSUNU KAYBETTİM NE YAPMALIYIM?

E-devlet üzerinden taşınmaz bilgilerini öğrenebilmek için T.C Kimlik Numaranızın sisteme kayıtlı olması gereklidir. Bundan dolayı e-devlet sisteminin resmi sayfasında bulunan ''BEYANDA BULUNUN'' bölümünden ilgili Tapu Müdürlüğüne beyanda bulunulabilir ya da Web tapudan başvuru yapılarak düzeltme işlemini yapabilirsiniz.