03 / 05 / 2024

Hisseli tapu nasıl tek tapuya dönüşür? Hisseli tapuya nasıl ev yapabilirim?

Hisseli tapu nasıl tek tapuya dönüşür? Hisseli tapuya nasıl ev yapabilirim?

Hisseli tapu sahiplerinin neredeyse tamamına yakını ellerindeki tapuyu nasıl tek tapuya çevireceklerini araştırıyor. İşte bu konuda sorulan sorular!



HİSSELİ TAPU MUVAFAKATNAME NEDİR?

Emlak sektöründe muvafakatname; bir kimsenin oturduğu evi satmak istediği zaman eşinden alması gereken belgeyi ifade etmektedir. Medeni Kanuna göre bu belge olmadığı zaman yapılan herhangi bir satış geçersiz kılınıyor. Bu işlem için söz konusu muvafakatnameler noterde düzenlenir.

İşte hisseli tapuya dair merak edilen diğer hususlar…

HİSSELİ TAPUYA NASIL EV YAPABİLİRİM?

Müşterek yani ortak, hisseli olan bir arsaya ev yapılabilir. Ama hisseli arsada hangi bölümün hangi hissedara ait olduğunun bilinememesinden dolayı, ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekiyor. Onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılması durumunda, diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş oluyor.

HİSSELİ TAPU NASIL TEK TAPUYA DÖNÜŞÜR?

Taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini üçüncü kişiye satarak tapuda devir işlemini gerçekleştirebilirler. Bu halde yeni malik tek tapuya sahip olur. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satıp tapuda devir ederler ve bu şekilde bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi olur.

KARDEŞ KARDEŞE HİSSESİNİ SATABİLİR Mİ?

Miras bırakan kişinin ölümünden sonra açılan terekede mirasçıların paylaşım yapması gerekir. Bu paylaşım sonucunda mirasçılar payları üzerinde tasarrufta bulunabilirler. Bu tasarruflardan biri de payının tamamını veyahut bir bölümünün herhangi bir kişiye satışıdır. Dolayısıyla miras payının kardeşe satışı da gerçekleşebilecek bir işlemdir.

TAPUSU OLMAYAN TARLANIN TAPUSU NASIL ALINIR?

Tapuya kayıt olmamış ya da tapuda kayıtlı olan taşınmazı yasal koşullar altında 20 yıl müddet ile malik sıfatı ile elinde bulunduran ve zilyedi olan kişi; taşınmazın kendi mülkü olarak tapuya adına tescilini talep edilebilir.

EŞİM BANA SORMADAN EVİ SATABİLİR Mİ?

Tapu dairesi tarafından “aile konutu” olarak tescillenen evler, eş rızası olmaksızın satılamaz. Konutunda güven ile oturmak isteyenler, tüm eşlerin, tapu müdürlüğüne giderek, yaşadıkları konutu aile konutu olarak tescil ettirmeleri yeterli olacaktır.

85 metrekare prefabrik ev fiyatları ne kadar? 21 Şubat 2023 fiyat listesi!

Deprem sigortası yaptırmayı düşünenler aman dikkat! Bu duruma sakın düşmeyin!


Geri Dön