10 / 05 / 2024

Hisseli tapu paylaşımı nasıl yapılır? Kardeşler arasında hisse devri nasıl yapılır?

Hisseli tapu paylaşımı nasıl yapılır? Kardeşler arasında hisse devri nasıl yapılır?

Hisseli tapu birden çok kişiye ait olan bir tapu türüdür. Bu yüzden bazen pay sahipleri arasında bir huzursuz çıktığında bu durum sorun haline gelebiliyor. Hisseli tapu devredilebilir mi, kardeşler arasında nasıl devredilir? İşte detaylar!



KARDEŞLER ARASINDA HİSSE DEVRİ NASIL YAPILIR?

Miras devir işlemi zannedildiği kadar zor bir işlem değildir. Mirasın payının, hissesinin kardeşe devri hususunda noter onaylı bir sözleşmeye gerek yoktur. Miras hissesinin kardeşe devredilmesi, her iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılarak ve bu sözleşmenin her iki tarafın imzalanması ile yapılmaktadır.

HİSSELİ TAPU PAYLAŞIMI NASIL YAPILIR?

Hisseli tapu paylaşımı için, ayırma yapılacak gayrimenkulün bulunduğu yere göre Belediye Encümeni ya da İl İdare Kurulu'ndan onay alınması da gerekiyor. Tapu Sicil Müdürlüğü'ne hisse sahiplerinin tamamının kimlik belgeleri, fotoğrafları ve alınmış onaylar ile birlikte başvuru yapabilirsiniz.

KARDEŞLER ARASINDA HİSSE DEVRİ NASIL YAPILIR?

Miras payının devrinde kural olarak tapu sicil müdürlüğüne gidilip resmi senet düzenlenmesi gerekir. Ancak Medeni Kanunun 677. Maddesi uyarınca; bunun noterde düzenlenmesi de mümkün olabilir. Miras payının devrine dair bedelli ise satış yolu ile devir, bedelsiz ise bağış sureti ile devir sayılır.

BU İŞLEMİ YAPTIRMAZSANIZ BAŞINIZ AĞRIYABİLİR!

Hissedarlardan birbirine haber vermeksizin satış işlemi yapması halinde kişiler itiraz ederek iptal işlemleri yapabilir. Bu çerçevede satın alan kişinin bütün hissedarlardan yazılı bir feragat alması gerekiyor. Hissedarlara haber verilmeksizin yapılan satış işlemlerinde taşınmaz üzerinde hak sahibi olan kişiler 3 ay içerisinde dava açma hakkı bulunmaktadır. Hisseli tapularda yapılan habersiz işlemler 2 yıl içinde ön alım talepte dava açma sınırı tanıyor. Belirlenen bu süreç içinde dava açılmaması halinde ise ön alım hakkı elden gidebilir.


Geri Dön