28 / 04 / 2024

Hisseli tapu sahipleri dikkat! Hisseli tapuya haciz gelir mi, gelirse satış nasıl olur?

Hisseli tapu sahipleri dikkat! Hisseli tapuya haciz gelir mi, gelirse satış nasıl olur?

Posta gazetesi yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında ortak olan bir evin haciz yoluyla satılıp satılamayacağını kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in o yazısı...



Posta gazetesi yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında ortak olan bir evin haciz yoluyla satılıp satılamayacağını kaleme aldı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, bankaya kredi borcum olduğunu. Annesiyle ortak oldukları bir eve sahip olduğunu ve annesinin bu evde oturduğunu söyleyerek, "Şimdi benim borcum için eve haciz gelse ev satılıp annemi de mağdur eder mi?" sorusunu sordu. 

Bankaya kredi borcum var. Annemle ortak olduğumuz bir eve sahibiz ve annem bu evde oturuyor. Şimdi benim borcum için eve haciz gelse ev satılıp annemi de mağdur eder mi? E.T.

Tamer Heper, okuyucusunun sorusuna verdiği yanıtta hisseli gayrimenkullerde haczin yalnızca borçlunun hissesine tatbik edileceğini ve tahsil için borçlunun hissesinin satılacağını belirtti. 

Hisseli tapu sahipleri dikkat! Hisseli tapuya haciz gelir mi, gelirse satış nasıl olur?

Peki ortak olan bir ev haciz yoluyla satılır mı? İşte detaylar ve Tamer Heper'in okuyucusunun sorusuna verdiği o yanıt...

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper okuyucusuna verdiği yanıtta doğrusu son günlerde kiracı ile kiralayan ilişkisi kadar yaygın bir konunun da banka borçları olduğunu belirterek ya bankadan kredi kullanılmış geri ödeme yapılmamıştır ya da bol bol kullanmış olduğumuz kredi kartları ile alışveriş yapılıp geri ödeme yapılmadığını belirterek, "Bu nedenle icra dairelerinde dosya sayısı çok yüksek seviyelerdedir. Okuyucumun durumu da bunlardan biri." dedi.

Borç ödenmediği hallerde borçlu aleyhine icra takibi yapılacağını ve takip kesinleştiğinde malvarlığına haciz tatbik edileceğini belirten Tamer Heper, okuyucusunun durumunda da sahibi bulunduğu gayrimenkule haciz tatbiki ve sonrasında alacağın tahsili için satışı söz konusu olacağını söyledi.

Yazısında "Fakat hisseli gayrimenkullerde haciz sadece borçlunun hissesine tatbik edilir ve tahsil için borçlunun hissesi satılır." diyen Tamer Heper okuyucusunun olayında şayet sahibi oldukları konuta haciz gelecek ise haciz okuyucumun hissesine koyulacağını ve gerektiğinde kendi hissesi satılacağını söyledi.

Yazısında burada okuyucusunun sıkıntısının bu evde annesinin oturuyor olması olduğunu belirten Tamer Heper "Evet anne oturmayı sürdürebilir ama ortaklıktan kaynaklanmış olan bazı problemler yaşanabilir." diyerek şöyle devam etti: "Örnek vermek gerekirse okuyucumun hissesini alan bir kişi bu yere ortak olduğu için ortaklığın giderilmesi davası açabilir ve böyle bir durumda da konutun tümü itibarıyla satışı söz konusu olur. Evet söz konusu satışta anneye düşen hisse oranında satış bedeli kendisine ödenir fakat söz konusu bu bedel annenin barınma ihtiyacını giderir mi? Ya da yeni ortak, anneden kendi hissesi oranında ecrimisil ister mi mi? Yani anlatılan olay yalnızca okuyucumun hissesinin satışı ile bitmeyebilir, sonrasında bazı hukuki problemleri de beraberinde getirebilir."

Büyükşehirlerde en çok taşınan ilçeler belli oldu! İşte göç hareketliliğinin nedeni...

Hisseli tapu sahipleri dikkat! Hisseli tapuya haciz gelir mi, gelirse satış nasıl olur?

Antalya'da korkutan deprem! Çevre illerden de hissedildi!


Geri Dön