Hisseli tapuda haciz işlemi!
Hisseli tapu, bir gayrimenkulün ortaklarını gösteren tapu çeşidi olarak biliniyor. Hisseli tapularda gayrimenkul sahiplerin isimleri açıkça belirtiliyor. Peki, hisseli tapuda haciz işlemi nasıl olur?
Hisseli tapuda haciz işlemi!
Hisseli tapu, bir gayrimenkulün ortaklarını gösteren tapu çeşidi olarak biliniyor. Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazıyor ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor. Ortaklardan hangisinin, gayrimenkulün hangi bölümüne sahip olduğu ise tapuda gösterilmiyor.
Hisseli tapu iki şekilde olabiliyor;
Elbirliği mülkiyeti söz konusu ise; ortakların belli paylara ayrılmış hissesi söz konusu olmuyor. (Örneğin; miras ile intikal eden gayrimenkullerin mülkiyeti paylı mülkiyet haline getirilmediyse; mirasçıların her birinin ayrılmış hisseleri bulunmuyor gayrimenkule hepsi birden ortak olarak malik olabiliyor.
Paylı mülkiyet söz konusu ise; gayrimenkul belli paylara ayrılmış oluyor ve her malik kişinin payı oransal olarak belirleniyor. Malikler gayrimenkule paydaş olarak, payları oranında malik olabiliyor. Peki, hisseli tapuda haciz işlemi nasıl olur?
Hisseli tapu üzerinde paylı mülkiyet söz konusu ise, ipotek kimin üzerindeyse taşınmazın satışında onun hissesi oranında tahsil ediliyor. Ancak ipotek kimin üzerinde yapıldı ise o satışa çıkarmadan diğer alacaklı malı satıp parayı alamaz.
Hisseli tapu ortaklığın giderilmesi davası nasıl açılır?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com