Emlak Terimleri

Hisseli tapuya haciz gelir mi?

Haciz, bir borçlunun borcunu ödememesi halinde, alacaklının icra yolu ile söz konusu borcun tahsilini aldığı işleme deniyor. Peki, hisseli tapuya haciz gelir mi? Hisseli tapuya haciz nasıl konur?

Hisseli tapuya haciz gelir mi?

Haciz, bir borçlunun borcunu ödememesi halinde, alacaklının icra yolu ile söz konusu borcun tahsilini aldığı işleme deniyor. Kanunen, ödeme emrindeki müddet geçtikten ve borçlu itiraz etmiş ise itirazı red olunduktan sonra mal beyanını beklemeksizin alacaklı haciz konmasını isteyebiliyor.


Maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilâma müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra müdürünce lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczolunabilir.


Ancak haczolunacak miktar bunların dörtte birinden az olamaz. Birden fazla haciz var ise sıraya konur. Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemez.


Haciz sürecinde borçluya ait haczedilen mallar, alacaklıya ya da vekiline verilmiyor. Söz konusu mallar yed-i emin olarak tabir edilen; resmi kayıtların tutulduğu depolarda muhafaza ediliyor. 


Satış işlemi talep edilene kadar bu depoda yed-i eminlerin gözetimi altında kalır. Peki, hisseli tapuya haciz gelir mi?


Bir gayrimenkule, herhangi bir kesinleşmiş borç için haciz konulabileceği gibi, hisseli geyrimenkullerde herhangi bir hissedarın hissesine de haciz konulabiliyor. Borç ödenmediği takdirde söz konusu hisse satışa çıkarılıyor ve ihale yolu ile satılıyor.


Ancak, hisseli bir gayrimenkulde hisse satışı yapılması halinde, diğer hissedarların öncelikli alım hakkı bulurken; bu tür satışlarda öncelikle alım hakkı bulunmuyor.


Hisseli tapu ayırma masrafı 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com