Kent Haberleri

HKÜ'de ''Teoride ve Pratikte Yapı Mühendisliği'' söyleşisi gerçekleştirildi!

Hasan Kalyoncu Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren KIT ( Kalyoncu Institute of Technology Association ) öğrenci kulübü tarafından ‘Teoride ve Pratikte Yapı Mühendisliği’ adlı söyleşi düzenlendi...


Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde (HKÜ) Prof. Dr. Uğur Ersoy tarafından ‘Teoride ve Pratikte Yapı Mühendisliği’ konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.


Hasan Kalyoncu Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren KIT (Kalyoncu Institute of Technology Association) öğrenci kulübü tarafından ‘Teoride ve Pratikte Yapı Mühendisliği’ adlı söyleşi düzenlendi.


KIT Öğrenci Kulübü’nün düzenlemiş olduğu konferansa; Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Ersoy konuşmacı olarak katıldı.


Prof. Dr. Ersoy, HKÜ öğrencilerine; inşaat mühendisliğiyle ilgili bir irdeleme, öğrencilere çalıştığı kurumlardaki tecrübeleri ve mesleğin çalışma şartları hakkında bilgiler verdi.


Ersoy, “Halikarnas Mozolesini, Artemis Tapınağını, Bozdoğan Su Kemerini, Ayasofya Müzesini ve Selimiye Cami’sini oluşturanlar hem mimar hem de mühendistiler. O zamanlar, mimar ve mühendis ayrımı yoktu. Onlara genelde usta deniyordu. O dönemin ustaları bir yapıyı oluştururken; çıraklık ve kalfalık dönemlerinde ustalarından öğrendiklerinden, kendilerinin edindikleri deneyimlerden ve olağanüstü mühendislik önsezilerinden yararlanıyorlardı” dedi.


Mühendisliğin projelerini anlatan Prof. Dr. Ersoy, “İnşaat mühendisliği projelerinde çok sayıda bilinmeyen vardır. Bunların bazılarını doğruya yakın bir kesinlikle saptamak mümkün değildir. Projeci sorunu çözümleyebilmek için çok sayıda basitleştirme ve varsayım yapmak zorundadır. Bu nedenle analizden çıkan sonuçlar kesin olmaktan uzaktır. İyi bir mühendis, analiz sonucu çıkan sayıların çözüm olmadığının bilincindedir. O bu sayıları, vereceği kararlarla bir yol gösterici olarak kullanır” diye konuştu.


Ersoy, açıklamasını şöyle tamamladı:


“Ülkemizde Mühendislik düzeyi yeterince yüksek değil. Karmaşık yöntem ve sonuçlar doğru bile olsa, bilinmeyenin elinde kötü sonuçlar verebilir. Önce herkesin anlayabileceği basit yöntemlerle binanın güvenliğini sağlamalıyız.”


Prof. Dr. Uğur Ersoy, söyleşinin ardından öğrencilerin sorularını cevapladı. Program, öğrenciler ile birlikte hatıra fotoğrafı çekildikten sonra sona erdi.



Doğu Rehberi