14 / 11 / 2024

H&M, Türkiye'ye Beyoğlu'ndaki Anadolu Han'dan giriş yapacak

H&M, Türkiye'ye Beyoğlu'ndaki Anadolu Han'dan giriş yapacak


Uzun zamandır Türkiye'ye gelip gelmeyeceği tartışma konusu olan H&M, ilk mağazasını 2010 Ekim'inde Beyoğlu'nda açacak




İstinyePark'ın ortaklarından Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım'a ait Anadolu Han'da ilk mağazasını açacak olan H&M, Beyoğlu'nda dünyadaki en büyük rakibi olan Mango ile kapışacak. Dünyaca tanınmış hazırgiyim ve aksesuar zincirlerinden biri olan Hennes&Mauritz (H&M), nihayet 2010 yılında Türk pazarına girecek. Uzun zamandır Türkiye'ye gelip gelmeyeceği konuşulan, bir dönem Türk ortakla pazara girme planları yaptığı söylenen H&M, nihai kararını verdi. Kendi başına Türk pazarındaki rekabete dahil olmaya karar veren şirket, ilk mağazasını da 2010 Ekim'inde Beyoğlu'nda açacak.

Daha önce İstinye Park'ta ayırttığı yeri kontrat imzalamayınca C&A'ye kaptıran H&M, yine İstinye Park'ın ortaklarından Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım'a ait bir binada açacağı mağazayla pazara girecek. 2 ortağın gayrimenkul portföyünde yer alan Anadolu Han'da mağaza açacak olan H&M, Beyoğlu'nda en büyük rakiplerinden biri olan İspanyol Mango ile kapışacak. H&M yöneticileri, bu kez Türkiye'ye gelmekte kararlı olduklarının sinyalini birkaç ay önce verdi. H&M yöneticileri İstanbul'a gelerek 2010'da açmayı planladıkları mağazalar için yer konusunda perakende danışmanları ve mağaza kiralama hizmeti veren yöneticilerle görüşürken özellikle 'cadde'lerde 1500-4000 metrekarelik markanın Türkiye'deki 'amiral gemisi' niteliğinde mağazalar açmayı planladığını bildirdi.

Birkaç ay önce talimat verildi

İstanbul'daki büyük gayrimenkul şirketlerine 'Bize yer bakın' talimatı veren H&M yönetimi, 2010'da 5 merkezde birden mağaza açmayı planlıyor. H&M'in İstiklal Caddesi dışında Cevahir AVM, Multi Turkmall tarafından yapım aşamasında olan Forum İstanbul, Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi için görüşmeler yaptığı belirtiliyor.

Rahiplerin ortak olduğu marka

İSVEÇ'TE 1947 yılında temelleri atılan H&M, perakendenin fast-food'u olarak nitelendiriliyor. H&M ilk kadın mağazası Erling Persson tarafından 1947'de İsveççe onun (kadın için) anlamına gelen Hennes olarak açıldı. Daha sonra avcılık ve erkek kıyafetleri satan Mauritz Widforss'u satın aldı. H&M'in şimdiki Yönetim Kurulu Başkanı, milyarder kurucusu Erling Persson'un oğlu Stefan Persson. H&M'in yüzde 37'sine sahip olan aile şirketi kontrol ediyor. H&M'in binlerce hissedarı bulunuyor. Büyük hissedarlardan biri de İsveç Kilisesi. İsveç Kilisesi yönetim kurulu toplantılarında bir rahip ile temsil ediliyor. H&M'in en büyük pazarı Almanya. H&M satışlarının yüzde 25'ini Almanya'da gerçekleştiriyor. Bu ülkeyi İngiltere ve İsveç izliyor. 15 milyar dolar civarında cirosu olan H&M'in 34 ülkede 1800 mağazası, 73 bin çalışanı bulunuyor. Şirket bu yıl 200'ün üzerinde yeni mağaza açmayı planlıyor. Güney Kore, Ürdün, Lübnan ve İsrail pazarları Çin ve Rusya'da büyüme planları yapan şirketin bu yıl ilk kez gireceği ülkeler olarak öne çıkıyor.

Necla DALAN/VATAN


Geri Dön