Hollanda'da komşuluk sorunları internet üzerinden çözülecek!
Hollanda Ulusal Arabulucuğu Kurumu'na göre geçen yıl ülke genelinde komşular arasında çıkan tartışmaların oranı yüzde 15 arttı.
Her yıl yaklaşık yarım milyon Hollandalı, polise, belediyeye ya da sosyal kuruluşlara komşularıyla ilgili şikayet başvurusunda bulunuyor. Resmi verilere göre, her 20 Hollandalı'dan biri komşularından şikayetçi. Her üç Hollandalı'dan biri ise düzenli olarak "komşu sıkıntısından" söz ediyor.
BBC'de yer alan bir haberde; Ulusal Komşu Arabuluculuğu Kurumu'na (CCV) göre, geçen yıl ülke genelinde komşular arasındaki çıkan ve yetkililere bildirilen tartışmaların oranı yüzde 15 arttı. Hollanda'da giderek artan ve resmi kaynaklara yansımış komşu kavgalarından bazı örneklerden bazıları: Otomobilin camına dışkı ya da yumurta atılması, havası indirilmiş lastikler, bahçeye atılan çöpler ve son olarak Eindhoven kentinde, 3 çocuklu bir ailenin evine havai fişek atılması.
Kamu düzeni ve güvenliği uzmanı Prof. Dr. Michel Vos'a göre, çoğu şikayetle ilgili verilen tavsiye, "Komşunuzla konuşun" oluyor. Bu tavsiyenin çoğunlukla çözüm getirmediğini vurgulayan Vos, yaptığı açıklamada, "Benim en çok canımı sıkan tavsiye bu. Zaten komşusuyla konuşmuş ve sonuç alamamış, ondan korkan bir insanın yüzüne tokat gibi çarpıyor" dedi.
Hollandalı profesör, bu amaçla Groningen Üniversitesi araştırmacıları ile ilgili birlikte, komşu anlaşmazlıkları konusunda ücretsiz tavsiyeler içeren bir internet sitesi hazırladı.
"Overlastadvies.nl" (Sıkıntı tavsiyesi) adlı site, hafta sonu bir televizyon programında tanıtıldı. Bu site, "Komşularımla nasıl konuşabilirim? "Belediye Başkanı ne yapabilir?" ve "Bir konut derneği ne yapabilir?" gibi sorulara, yaşanan olaylardan ve hukuki kararlardan yola çıkarak çözümler üretecek.
Sitede, uyuşturucu bağımlısı, şiddete eğilimli ya da ruhsal sorunları olan komşulara karşı tavsiyelerin yanı sıra, gürültü, barbekü dumanı, sürekli havlayan köpek ve bahçeye taşan ağaç dalı gibi küçük sorunlara da çözüm önerileri sunulacak. Profesör, sitenin tavsiyeler konusunda gerçekçi bir yaklaşım izleyeceğini belirterek, "Komşunuz bir kez parti verdiyse ve bu nedenle uyuyamamışsanız avukata gitmeyin. Bu boşuna masraf olur. Bunun yerine, konuşmayı denemek en akıllıca çözüm" dedi.