08 / 05 / 2024

Hrant Dink'in Tuzla'daki kampı iade edilmeyecek!

Hrant Dink'in Tuzla'daki kampı iade edilmeyecek!

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, bir suikast sonucu öldürülen gazeteci Hrant Dink'in de büyüdüğü Tuzla'daki Ermeni Yetim Kampı'nın iade edilmeyeceğini açıkladı. Ertem, 'Orayı Hazine değil, mülk sahibi sattı. Cevabımız olumsuz olur' dedi



Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, suikasta kurban giden gazeteci Hrant Dink'in de yetiştiği Tuzla'daki Ermeni Yetim Kampı'nın iadesi tartışmalarına son noktayı koydu ve 'İade edilmeyecek' dedi. Ertem, geçen hafta çıkarılan azınlıklara ait cemaat vakıflarının mallarının iadesine ilişkin KHK'nin nasıl uygulanacağına yönelik ayrıntılı bilgi verdi. Hrant Dink'in kardeşi Orhan Dink ve Tuzla'daki yetimhanenin sahibi Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Ruhani önderi Kirkor Ağababaoğlu, satın aldıkları yetimhanenin devletçe el konularak eski sahibine verildiğini ve kendilerine hiçbir ödeme yapılmadığını açıklamışlardı. Genel Müdür Ertem ise yetimhanenin, bağışlayan kişiye iade edildiğini, devlet tarafından el konulmadığını söyledi.

'MUHATAP SATAN Kİşžİ'

Ertem, satın alma da olsa bağışlama da olsa yetimhanenin ilk sahibine iade edildiğini, 3. kişilere satışın bu kişi tarafından yapıldığını belirterek şunları söyledi: 'Vakıf kendi parasıyla satın almış da olsa mülk ilk sahibine döndü. Orayı Hazine değil, mülk sahibi sattı. Gedikpaşa Ermeni Kilisesi Vakfı'nm yapması gereken, satan kişiye rücu ederek malın takibini yapması gerekir, muhatabı orasıdır. Başvuru yaparlarsa gene olumsuz cevap vereceğiz.'

'İADE EDİLECEK MALLAR ARASINDA HANLAR  VE HAMAMLAR YOK'

Vakıflar Genel Müdürü Ertem, iade edilecek mallar içerisinde öyle hanlar, hamamlar, saraylar bulunmadığını, bu konuda basında çıkanların doğru olmadığını söyledi. İade edilecek mallar içerisinde en bilineninin Karaköy'deki Galata Rum İlkokulu olduğunu belirten Ertem, ödenecek toplam rayiç değerle ilgili bir çalışma olmadığını, ancak ne çıkarsa ödeyeceklerini vurguladı.

Ertem, 'Biz bedelin üzerinde durmuyoruz, hakkaniyete uygun bir çözüm üretmeyi amaçlıyoruz. Bedeli ne olursa olsun bu vakıfların malıydı, ödenmesi gerekir anlaşyışındayız. Herhangi bir vatandaşyın malına el konulmasnda göstereceğimiz tepki neyse burada da aynı tepkinin gösterilmesi lazım' dedi.

Ahmet Kıvanç / HABERTÜRK


Geri Dön