HSBC yıl sonu dolar/TL tahminini arttırdı! O rakamı duyan inanamadı!
HSBC, dolar/TL için sene sonu tahminini arttırdı. Kurumun açıklamasında, Türk lirasının sonbaharda belirgin şekilde değer kaybedeceği bildirdi.Dev banka, dolar/TL için 2022 sene sonu tahminini 17
HSBC, dolar/TL için sene sonu tahmininde yukarı yönlü revizyon gerçekleştridi. Dev banka, dolar/TL için 2022 sene sonu tahminini 17.5 TL'den 19,5 TL'ye çıkardı.
Son çeyrekte turizm gelirlerinin desteğinin düşmesi ile cari açığın daha da yükseleceğinin altını çizen HSBC, Dolar/TL tahminini 2022 sene sonu için 17.5 TL'den 19,5 TL'ye, 2023 ikinci çeyrek sonu için de 18.2 TL’den 21 TL'ye çıkarttı.
Para politikası duruşunda önümüzdeki dönemde değişiklik olacağına dair bir ayrıntının olmadığı belirtilen notta, kur korumalı mevduatın yurt içi yerleşiklerin büyük döviz alımlarını önlemede rol oynamayı sürdürdüğü analizinde bulunuldu.
İşte ayrıntılar...
Destekleyici para politikası ile dolarizasyon arasında yaşanan etkileşimin Türk lirası için risk etkeni olmayı sürdüreceğinin belirtildiği notta, şimdilik bunun bir endişeyi gerektirmediğine yer verilmedi. Türk lirası için temel makro riskin beklenenden fazla kötüleşen ödemeler dengesi dinamikleriyle alakalı olduğuna dikkat çekildi.
HSBC tarafından yayımlanan notta; rekor kıran dış ticaret açığı, turizm sektörünün en güçlü olması gerektiği bir dönemde bile cari açığı genişlettiği de bildirildi.
HSBC, mevsimsel turizm gelirlerinin desteklenmemesi ve Avrupa'daki durgunluk baskısı altında ihracatın düşmeye devam etmesi nedeniyle Türk lirasının sonbaharda daha da sert düşeceğine inandıklarını açıkladı.
“Tabii ki destekleyici para politikası ile dolarizasyon arasındaki etkileşim Türk lirası için risk faktörü olmayı sürdürecek ama en azından şimdilik bize göre ana endişe kaynağı değil. Bize göre, Türk lirası için temel makro risk, bozulmanın beklentilerin üzerinde gerçekleştiği ödemeler dengesi dinamikleri ile ilgili. Rekor seviyelere yakın olan dış ticaret açığı, cari açığı, turizm sektörünün en güçlü olması gereken bir dönemde dahi genişletiyor. Mevsimsel turizm gelirlerinin daha az destekleyici olması ve Avrupa’da resesyon baskısı ile ihracatın zayıflamaya devam etmesiyle Türk lirasının sonbaharda daha belirgin şekilde değer kaybedeceğine inanıyoruz”