02 / 05 / 2024

Huber Köşkü restore edilecek!

Huber Köşkü restore edilecek!

Tarabya´daki Huber Köşkü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´ün talimatıyla baştan aşağı yenileniyor



Restore edildikten sonra yabancı devlet başkanlarını ağırlaması planlan köşkün resterosyon için ön hazırlıkları ve röleve çalışması tamamlandı. Anıtlar Kurulu onayından sonra restore edilip iki yıl içinde bitirilmesi planlan köşk Türk mimarlar tarafından yapılacak.

Cumhurbaşkanı Gül´ün göreve geldiğinden bu yana sadece birkez kullandığı Huber Köşkü, restore çalışmalarına başlanmadan önce dün Cumhurbaşkanlığı Genel Sektereter Yardımcısı Nadir Alparslan tarafından basın mensuplarına gezdirildi.

İlk etapta koru içinde bulan Av Köşkü´nün VIP konukları için bu hafta içinde Süreyya Saruhan tarafından restorasyonuna başlanıp bu yıl sonunda bitirilmesinin planlandığını belirten Nadir Alparslan, tadilatın yaklaşık 1 milyon TL´ye mal olacağını, Huber Köşkü´nün ise restorasyon maliyetinin henüz çıkarılmadığını söyledi.
İlk olarak 1985 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından kullanılan Huber Köşkü´nün bulunduğu koru içinde yer alan Tarabya Köşkü ise, halen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından restore edilip ikamet ve konukevi olarak kullanılıyor.

Huber Köşkü 19. yüzyıl sonu, 20. yüzyıl başında Alman Mauser ve Krupp firmalarının temsilciliğini yapan silah komisyoncusu Huber kardeşler tarafından yaptırılmıştı. Köşk ve arazisi 1985 yalında kamulaştırılarak Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği´ne tahsis edilmişti. 1997-2000 yılları arasında ise tarihi heykel grupları ile konağın cephe, çatı restorasyonu ve çevre düzenlemesi yapıldı.

Sekiz fotoğrafçıdan insan manzaraları

BU yıl Avrupa Kültür Başkentlerinden biri olan Macaristan´ın Pécs kenti "Avrupa Edebiyatı Türkiye´de - Türkiye Edebiyatı Avrupa´da" adlı geniş kapsamlı kültür projesi kapsamında sanatseverlerle buluşan "Human Landscapes" adlı fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor! Proje süresince çeşitli şehirleri ziyaret eden sekiz fotoğrafçının çalışmalarından oluşan serginin Pécs durağındaki açılışı bugün saat 17.00´de House of Arts and Literature Pécs´te gerçekleşecek!

İlk olarak "Avrupa Edebiyatı Türkiye´de - Türkiye Edebiyatı Avrupa´da" projesinin son durağı Brüksel´de, kapanış etkinlikleri kapsamında sunulan "Human Landscapes" sergisi, Belçika, Macaristan ve Türkiye´den sekiz fotoğraf sanatçısının çalışmalarından oluşuyor.
Hürriyet/Fatma Aksu

 


Geri Dön