08 / 09 / 2024

Hükümet düğmeye bastı: Emeklilik sistemi  resmen değişiyor! İşte Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nin ayrıntıları!

Hükümet düğmeye bastı: Emeklilik sistemi  resmen değişiyor! İşte Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nin ayrıntıları!

Emeklilerin gelirini artırmak için düğmeye basıldı. Hükümet, 2025 yılının 4. çeyreğinde Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'ni devreye alacak. Emekli vatandaşlara ek gelir imkânı oluşturacak olan söz konusu bu yeni yapı ile daha fazla tasarruf fırsatı da sağlanmış olacak.



Hükümet, emekli vatandaşların gelirlerini artırmak için düğmeye bastı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre ekonomide üç senelik dönemi kapsayan yeni Orta Vadeli Programı'na (OVP) göre, Otomatik Katılım Sistemi'nin işverenlerin de katkısı ile 2. basamak emeklilik sistemine dönüşeceği Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) kurulacak.

Sabah’tan Önder Yılmaz imzalı habere göre yeni kıdem tazminatı sistemi olan TES, emeklilikteki gelir kaybını telafi etme üzerine kurulu bir yapı olarak belirtiliyor. 

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre çalışma dönemindeki yaşam standartlarını koruyacak, ek emeklilik geliri oluşturacak ve hane halkının daha çok tasarruf yapabilmesine fırsat verecek bir çalışma şeklinde kurgulanan TES ile hem sosyal güvenlik sisteminden hem de tamamlayıcı emeklilik sisteminden emekli maaşı alınabilecek.


DEVLET DE DESTEK VERECEK



TES ile beraber çalışan, işveren ve devlet tarafından çalışanın bireysel hesabına da nakdi katkılar yapılacağı kaydedilirken, çalışanın brüt maaşından yapılan kesintiye ek olarak işverenin de belli bir oranda çalışanın sözleşmesine katkı sağlamasının planda olması da bekleniyor. 

Ayrıca yine verilen bilgilere göre işverene, yapacağı katkı için devlet tarafından bir destek verilmesi öngörülüyor. Bu açıdan bir 2. basamak emeklilik sistemi şeklinde tanımlanıyor.

Hükümet düğmeye bastı: Emeklilik sistemi  resmen değişiyor! İşte Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi nin ayrıntıları!


İŞVERENLER DE ÖDEYECEK

Bir örnek verirsek, çalışanın maaşından 500 Türk Lirası kesildiği takdirde işverenden de 500 Türk Lirası destek yatırılacak.

Buna ek olarak ayrıca devlet de katkı sağlayacak ve toplam tutar işçinin sözleşmesine aktarılacak.

TES taslağında, işverenler her ay çalışanlara maaşlarının yüzde 8.33’lük kısmını tazminat olarak ödeyecek. Söz konusu bu tutar, çalışanın kişisel hesabında toplanacak ve emeklilikte kullanılacak.


KİMLERİ KAPSAYACAK?



TES'in, 4/A'lı işçi statüsünde çalışanlarla, 4/C memur statüsünde çalışanları kapsayacağı belirtilirken, 4/B statüsünü (Bağ- Kur) ise kapsamayacağı öngörülüyor. Tamamlayıcı emeklilik sisteminde çıkışlar da belirtli bazı şartlara bağlanacak.

Sadece yalnızca emeklilik için gerekli şart ve koşulları yerine getirenlerin söz konusu bu sistemden çıkabileceği yönünde düzenleme yapılacağı kaydediliyor.


TAZMİNAT NE ZAMAN ALINACAK?



TES ile birlikte kıdem tazminatı, işten ayrılma hallerinde alınamayacak. Çalışanlar, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi içerisinde kıdem tazminatlarını emeklilik dönemlerinde alabilecekler.

Ayrıca TES'te yer alacak katılımcılar, 60 yaşına kadar herhangi bir işten ayrılma halinde bir kereye mahsus olmak üzere kıdem tazminatının belirli bir oranını alabilecek.

Kıdem tazminatının kalan bölümünü de 60 yaşına geldiği ve emeklilik şartlarını yerine getirdiği zaman alabilecek.


Hükümet düğmeye bastı: Emeklilik sistemi  resmen değişiyor! İşte Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi nin ayrıntıları!

KATILIMCI SAYISININ ARTMASI BEKLENİYOR



Tasarruf bilincinin ve finansal araç yetkinliğinin artırılması için bireysel emeklilik ve otomatik katılım sistemini geliştirici düzenlemeler hayata geçirilecek. Verilen bilgilere göre Otomatik Katılım Sistemi'nin işverenlerin de katkısıyla 2. basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacak. Ayrıca bunun dışında Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki standart emeklilik yatırım fonları, katılımcıların birikimleri için daha fazla katma değer üretecek biçimde yeniden tasarlanacak.


OKS katılımcılarına BES'teki emeklilik fonlarına erişim imkânı tanınacak, kesintilerin sadeleştirilmesini sağlayacak olan bazı düzenlemeler yapılacak ve bu kapsamda sistemin cazibesi artırılarak fon tutarı ve katılımcı sayısında artış sağlanmış olacak. 

 

Yastık altında 100 bin TL’si olanlar dikkat! Bankalar tek tek duyurdu!

TOKİ’den İstanbul’a 365 konutluk yeni proje müjdesi!

İnşaat malzemelerinde zam furyası! Geçen sene 10 bin TL olan demir fiyatları 30 bin TL’ye ulaştı!


Geri Dön