Ekonomi

Hükümet konut kiralarında yüksek zam taktikleri için harekete geçti! Aynı anda aynı oranda yapılacak

Konut kiralarındaki yüksek artışlar ev sahiplerinin uzun süredir kirada oturan kiracılarını evden çıkarıp yeni kiracı bulma arayışına itti. Evi boşaltınca yeni kiracıya evi mevcut fiyatın 2-3 katına vermek isteyen ev sahiplerine karşı hükümet harekete geçti.Gelen zamlardan dolayı konutta adeta fiyat patlaması oldu

Türkiye’de konut fiyatlarının artma sebebi demire, çimentoya, tuğlaya gelen zamlar. Gelen zamlardan dolayı konutta adeta fiyat patlaması oldu. Dolayısıyla bu fiyat artışları başladı. Bundan 6 ay evvel 500 bin liralık evin fiyatı 1 trilyon 200 bin TL oldu.  O zaman demirin tonu 3 bin 600 TL’ydi. Şimdi demirin tonu 17 bin TL. İnşaat girdi kalemlerine gelen artışlar ev fiyatlarını da doğrudan etkiliyor. Zamlar bütün tüketicinin veya alıcının büyük ölçüde ekonomik sıkıntıya girmesine sebep oluyor. 

Hükümet son olarak konut finansman projesini kamuoyuna duyurarak 10 yıl vadeli 0,99 faizli bankalardan konut kredisi kullanımının önünü açtı ancak yapıaln hesaplamalar alt ve orta gelir grubunun bankadan çektiği krediyi ödemeye bile yetmiyor. Konut almak isteyen tüketici bankadan 1 milyon lira konut kredisi çekilse aylık ödeyeceği faiz tutarı 16 bin TL'yi buluyor. 

 

EV SAHİPLERİ KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİ

Konut piyasasında yaşanan arz sorunuyla başgösteren konut sıkıntısı mevcut ev sahiplerinin konut kira fiyatlarına aşırı zam yapmasına neden oldu.

Kiralardaki artışlar ve ev sahiplerinin kiracıları çeşitli bahaneler ile evden çıkartmasını önlemek için hükümet harekete geçti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye bakanlığı ile Adalet Bakanlığı kira artış oranları ve kiralama hükümleri ile ilgili yasal çalışma başlattı. Söz konusu çalışmanın varlığını Adalet Bakanı Bekir Bozdağ duyurdu. 

Mayıs ayında kira artış oranı yüzde 34,46 olarak açıklandı çalışmanın bu rakamları baz alınarak neticelendirileceği öğrenildi. 

"ÇALIŞMAYA KATKI VERİYORUZ"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da katıldığı bir televizyon programında bu çalışmayı doğrulayarak, “Bizim, Borçlar Kanunu'nda önemli hükümler var. Bu düzenlemeler hem kiracıları hem de ev sahiplerini gerçekten koruyor, her türlü değişime olumsuzluğa karşı da koruyor. Önemli olan burada yasanın tanıdığı bu imkanları kullanmaktan geçiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, Maliye Bakanı'yla ile beraber bir çalışma yapıyor. Adalet Bakanlığı olarak da biz de bu çalışmalara katkı veriyoruz'' diyerek 'fırsatçılığın' önüne geçebilmek için çalışma başlattıklarını doğruladı.

İETT öğrenci akbil zamlarında flaş gelişme! Belediyede alınan son karar belli oldu

Burada eve yatırım yapan parasını ikiye katladı! İkince ev neredeyse bedavaya geldi

TOKİ'den ev almak için kredi çekenlere kötü haber! Çalışmalar durduruldu

Çiftçilerin merak ettiği buğday alım fiyatları sızdı! TMO iki yeni ihale açtı bakın kaç lira ödeyecek?

Dünyada en borçlu ülkeler listesi açıklandı! Japonya ikinci Türkiye'nin yeri ise şaşırttı

Bir ayda basılan 5, 10, 20, 50, 100 ve 200 TL'lik banknot sayısı! Ortaya çıkan rakam korkunç

Ev sahiplerinden kiraya yeni zam taktiği! Kirada 5 yılınızı doldurmadıysanız...

Dünyada en borçlu ülkeler listesi açıklandı! Japonya ikinci Türkiye'nin yeri ise şaşırttı

Dolar geldiği yeri unutmaz diyerek korkunç rakamı açıkladı: Piyasada 16 lira değil bakın kaç lira?

Toprak Mahsülleri Ofisi'nden ayçiçek yağına dev indirim getirdi! 21 Mayıs'a özel fiyat listesi vatandaşı sevindirdi

Çiğ süt fiyatlarına yapılan zam geri mi çekildi? Çiftçilere kötü haber sonrası tepki oluştu