Otomobil

Hükümete çok önemli çağrı! Eğer kabul görürse, sıfır araç almak kolaylaşacak!

Türkiye’deki yüksek enflasyon ve otomotiv sektöründe yaşanan arz sıkıntısı nedeniyle birçok vatandaş etkileniyor. Ancak hükümete yapılan bir çağrı eğer kabul görürse, vatandaşın otomobil alması kolaylaşacak. Nasıl mı? İşte detaylar… Hurda teşvikinin yeniden çıkarılmasını talep eden TESK Başkanı Bendevi Palandöken, teşvik yasasının yeniden çıkarılmasını talep etti

Türkiye’deki araç sorunu için hükümete bir çağrı da esnaftan geldi. Hurda teşvikinin yeniden çıkarılmasını talep eden TESK Başkanı Bendevi Palandöken, teşvik yasasının yeniden çıkarılmasını talep etti.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, hükümet çağrı yaparak, hurda teşvikinin yeniden yürürlüğe konulmasını talep etti.

Palandöken, dövizdeki artıştan dolayı sıfır araçların fiyatları yükselirken vergisiz fiyatı artan aracın ÖTV matrahı da yükseldiği için araç fiyatlarının iki kattan fazla attığını hatırlattı. Yaşanan bu durumun yaşlı araç kullanımını arttırdığını vurgulayan Palandöken, insan sağlığını, çevreyi ve trafiği olumsuz etkileyen hurda araçların geri dönüşümü için teşvik yasasının tekrar gündeme gelmesi gerektiğini savundu.

Vatandaşın artık çürümeye yüz tutmuş, çevre ve görüntü kirliliği oluşturup, insan sağlığını tehdit eden araçlarını teşvikle, lisanslı geri dönüşüm tesislerine bırakması gerektini belirten Palandöken, böylece bu hurda araçların da ekonomiye geri kazandırması gerektiğini dile getirdi.

Bunu sağlayabilmek için eski araçlarını hurdaya veren kişilerin motorlu taşıtlar vergi borçları ve trafik cezalarının silinmesi ve çıkarılacak yasanın sürekli yürürlükte kalması gibi imtiyazlar getirilmesi gerektiğini aktaran Palandöken, “Kurlardaki artış sebebiyle sıfır araçların fiyatları artarken, vergisiz fiyatı artan aracın ÖTV matrahı da yükseldiği için araç fiyatları iki kattan fazla attı. Söz konusu bu durum vatandaşı ikinci el ve yaşlı araç kullanmaya itiyor ve trafikte yaşanacak olası riskleri artırıyor” ifadelerini kullandı.

Palandöken, yaşı geçmiş araçların trafik kazalarının artmasına, maddi hasarlara, akaryakıt sarfiyatının yükselmesine ve gereksiz parça ithalatına neden olarak milli servetin kaybına da yol açtığının da altını çizerek, diğer yandan da bu araçların hurdaya çıkmamasının Türkiye'nin yurt dışından hurda ithal etmesine sebep olduğunu hatırlattı.

Türkiye en çok hurda ithal eden ülkelerin başında geldiğini hatırlatan Palandöken, “Teşviklerle birlikte yaşlı araçlar hurdaya ayrılmalı ve hurda ithalatı azaltılarak döviz çıktısı önlenmeli” şeklinde konuştu.