Hükümete 'vergi indirimleri sürsün' çağrısı
Hükümetin krizde daralan talebi canlandırmak için başlattığı ÖTV ve KDV indirimleri 15 Haziran'da bitiyor. Vergi indirimlerinin uygulandığı sektörler indirim döneminin uzatılmasını istiyor
Yapılan araştırmalar vergi indirimlerinin öncelikle beyaz eşya ve elektronik satışlarını artırdığını, onu otomotivin izlediğini, indirimin devam etmesi halinde yıl sonuna kadar 120 bin aracın daha satılabileceğini ortaya koyuyor. Mobilya sektörüne de nefes aldıran ve emek yoğun olan bu sektörde istihdamın artmasına neden olan vergi indiriminin gayrimenkul sektöründe ise pek etkili olmadığı bildiriliyor.
Söz konusu sektörlerin temsilcileri ÖTV ve KDV indirimlerinin sürmesi gerektiğini vurgularken bu sayede ekonominin canlandığını,vergi oranı düştüğü halde devletin topladığı vergi miktarının arttığını anlatıyor.
Beyaz eşya / Elektronik
Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane, satışların ÖTV indirimiyle üç ayda yüzde 30 arttığını söyledi. Nane, "En çok notebook, plazma ve beyaz eşya satışı gerçekleşti. Şu anda ÖTV indirimine ek olarak, bilgisayarda kuru 1.39'a sabitledik. ÖTV indirimi olmasa kampanyalarla hareketliliği sağlayamaya devam edeceğiz" dedi. Nane, ÖTV indiriminin son çeyreğe kadar sürmesi için Başbakan Erdoğan'a mektup yazdıklarını söyledi.
Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, "Yan sanayii, yetkili satış teşkilatı, yetkili servisleri, nakliye ve lojistik ortaklarıyla önemli bir iş gücünü bünyesinde barındıran sektör ÖTV indirimiyle nefes aldı" diye konuştu.
Darty Türkiye CEO'su Nedim Esgin indirimle satışlarının yüzde 100 arttığını, en çok beyaz eşya ve televizyon sattıklarını söyledi.
Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Üyesi Levent Hatay, ÖTV indiriminin sektörün toparlanmasına yardımcı olduğunu söyledi. Hatay, indirimin sürmesi için derneklerinin Ankara'da temaslarda bulunduğunu anlattı.
600 kişiyi işe aldı
ÖTV indirimiyle birlikte artan talebe karşılık verebilmek için 600 kişiyi işe aldıklarını söyleyen BSH CEO'su Norbert Klein, "Piyasalara canlılık kattığı için ÖTV teşviğinin en az 3 ay daha uzatılması yararlı olur" dedi. Profilo Satış Direktörü Mehmet Suphi Hızal da indirim sayesinde satışlarının yüzde 50 arttığını söyledi.
Mobilya
Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Nazif Türkoğlu, "KDV indiriminin yılbaşına kadar devam etmesi durumunda, mobilya sektörü krizin hakkından gelir. Krizde 25 bin kişi işini kaybetti, 10 bini indirimle döndü. İndirimi yılbaşına kadar uzatabilirsek, kalan 15 bin kişi degeri dönebilir. 1.5 milyar dolarlık stok vardı. İndirimle iki ayda 2 milyar dolarlık mobilya satıldı" diye konuştu.
Boydak Holding CEO'su Memduh Boydak da "Satışlarımız yüzde 30 arttı. Şu ana kadar 260 kişiyi işe aldık. KDV indirimi devam ederse 700'e çıkar" dedi. Nisan-mayısta satışlarının yüzde 40 arttığına değinen Alfemo Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Davulcuoğlu, "Son 4 yılın en iyi mayıs ayını yaşadık. 120 kişiyi işe almaya karar verdik. Frene basılmazsa iyi olur" diye konuştu.
Gayrimenkul / Konut
Net 150 metrekare ve üstü konutlar için uygulanan yüzde 18'lik KDV'nin yüzde 8'e indirilmesi konut satışlarını artırmadı. Konut sektöründe ortaya çıkan hemen teslim konut stokunu eritmesi beklenen KDV indimi, söz konusu konutların sadece yüzde 5'lik kısmını kapsadığı için beklenen etkiyi göstermedi.
Konut satışlarında faturanın kesilmesi ve KDV yükümlülüğünün ortaya çıkması konut tesliminin gerçekleşmesiyle oluyor. KDV indiriminin ise sadece üç aylık bir süreyi kapsaması maket üzerinden satılan bir çok konutu KDV indirimi kapsamı dışında bıraktı.
Konut üreticisi firmaların yetkilileri, konut almak isteyen vatandaşların satış ofislerine gelerek ya da telefon ederek indirimden nasıl yararlanacalarını sorduklarını ancak asıl talebin 150 metrekarenin altındaki konutlara yönelik olduğunu belirtti. Yetkililer, indirime rağmen 150 metrekareden büyük konutlara olan talebin ise sınırlı kaldığını söyledi.
Otomotiv
Krizle durgunluk içine giren otomotiv sektörü, vergi indiriminin ardından stokları eritti. Bu dönemden en kârlı çıkan, Tofaş, Renault ve Hyundai gibi yerli üreticiler oldu. Hükümet de kârlı çıktı. Aylık, 20- 30 bin civarında seyreden satışların, 60 binli rakamlara ulaşması vergi gelirini artırdı.
Durgunluk nedeniyle yaptıkları kısa çalışma ödeneği başvurularını geri çeken Tofaş gibi üreticiler, devletten ödenek almadıkları gibi yeniden çalıştırmaya başladıkları işçilerle istihdama olumlu katkıda bulundu.
`Ticaride de inmeli'
Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Turgay Durak, 15 Haziran'da sona ermesi beklenen ÖTV indiriminin sürmesi halinde otomotiv pazarında 50 bin yerli, 70 bin adet ithal araç daha satılacağını ifade etti. Bu durumun yerli üretimin devam etmesi ve devletin vergi toplaması açısından önemli olduğuna değinen Durak, "İhracatın daraldığı bir ortamda ÖTV indiriminin devam etmemesi durumunda işler olumsuz etkilenir. İhracat şansı da az" diye konuştu.
Asıl düşüşün ticari araçlarda yaşandığına işaret eden Durak, "Ağır kamyon, otobüs gibi ürünlerde satışlar yüzde 50'den fazla düştü Ticari araçlarda da KDV indirimi gerekiyor. Biz, yüzde 18'den yüzde 8'e inmesini önerdik" dedi.
Milliyet