Ekonomi

Hükümetin dolar hamlesi sonra rakam yeniden uçacak! Şu andaki fiyatı olması gereken seviye değil

Hükümetin 20 Aralık'ta açıkladığı Kur Korumalı Mevduat hesapları sonrası 18 liradan 13 liraya düşen dolar son 2 haftadır yeniden yükselmeye başladı. Alınan tüm önlemlere rağmen tutulamayan doların 22 liraya çıkacağı iddia edildi. İşte detaylar..Euro ise 15,64 TL'den haftayı kapattı

Türk lirası karşısında üst üste 12 gündür değer kazanan dolar, haftanın son işlem gününde 14,86 TL’nin üzerinde el değiştirdi. Euro ise 15,64 TL'den haftayı kapattı.

Dolar kuru, haftanın son gününe 14.79 TL seviyesinden başladı. Ancak gün boyu yükselmeye devam etti. Haftanın son işlem gününde dolar 14,86 TL’ye çıktı.

Euro ise 22 Nisan’da haftayı 15,95 TL’den kapatmıştı. Euro, 25 Nisan’da haftaya düşerek 14,76 TL’den başladı. Hafta içinde 15,61 TL’ye kadar gerileyen euro cuma günü 15, 64 seviyesine çıktı.

Önümüzdeki hafta çarşamba gününe kadar Ramazan Bayramı dolayısıyla piyasalar kapalı olacak. Perşembe günü ise Türkiye İstatistik Kurumu nisan ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak.

Bunun ardından da enflasyon rakamlarının kur üzerindeki etkisi gözlenecek. 

UZMANLAR: DOLARIN OLMASI GEREKEN SEVİYE 22 LİRA

Hükümetin kur korumalı mevduat hesabıyla yükseliş hızını bir miktar kesen doların bayram sonrasında açıklanacak rakamlarla yeniden sert bir yükselişe geçeceği iddia edildi. Ekonomist Bayram Başaran, doların olması gereken seviyesini 21-22 lira bandı dedi. Dolar kurunun arka kapı satışlarıyla sürekli baskılandığını söyleyen Bayram Başaran, yılbaşından bu yana ihracat hariç 40 milyar dolar ekstra para toplandığını söyledi. 

 

MERKEZ'İN REZERVİ EKSİ 57 MİLYAR DOLAR

Dolarla ilgili değerlendirmelerde bulunan ekonomist Bayram Başaran, "Swapları düştüğümüz zaman Merkez Bankası'nın rezervleri eksi 57 milyar dolar. Geçen hafta 4 milyar daha artmış. Hükümet sürekli para topluyor. Bankaların 3 aylık bilançolarına bakınca inanılmaz kâr ettikleri gözleniyor çünkü bankalar parayı piyasadan değil hazineden kazanıyor. Merkez Bankası bankalara yüzde 14'le para veriyor bankalar da bu parayı yüzde 24 faizle hazineye borç veriyor. İnanılmaz bir kâr. Yabancılara da Türk lirasına gelmeleri için ekstra yüzde 4 faiz verilecek bunun hazırlıkları yapılıyor. ABD ekonomi kanalı Blomberg bunu yayınladı. Bunlar olacak işler değil. Kur Korumalı Mevduat yanlış. Yabancılara da KKM verilmesi yanlış. Dünyada dolar endeksi yüzün üzerine çıktı. Arka kapıları satışı yüzünden dolar bizde iyice yükselecek." şeklinde konuştu.

Altın ve doları patlatacak enflasyon açıklaması! Türk lirasının değeri iyice düşecek

Altın fiyatında büyük çöküşün tarihi açıklandı! Dolar fırlayıp gidecek

Bitcoin'in ne zaman yükseleceği açıklandı! 73 bin dolar olacak