Hükümetin kentsel dönüşüm planı hazır! Depreme karşı dirençli şehirler için düğmeye basıldı!
Depreme karşı dirençli şehirler için düğmeye basıldı. Dirençli Şehirler ismi verilen yeni strateji kapsamında depremin dışında küresel iklim değişikliğiyle giderek artan su stresi, sel, tarımsal kuraklık gibi afet ve etkilere karşı da kırılganlık azaltılmış olacak.
Tüm dünyada yaşanan iklim krizi yeni afetleri de beraberinde getirdi. Son senelerde yaşanan iklim krizinin de etkileriyle üst üste meydana gelen seller, yer altı sularında çekilmelerden kaynaklı yer göçmeleri, toprak kaymaları gibi afetler ve Türkiye'nin en büyük gerçeği olan deprem artık yaşam alanlarının yeniden şekillenmesini de zorunlu hale getiriyor.
Sabah'tan Betül Alakent'in haberine göre vatandaşların mutluluğunu en üst düzeye çıkarmak ve toplumsal refahı artırmak için kentler daha dirençli ve güvenli hale getirilecek. Dirençli kentlerin inşası için "Yerelde Yeni Yaşam" projesiyle daha yaşanabilir ve müreffeh kentler inşa edilecek. Ayrıca söz konusu projenin bütünleyicisi olan "Kentsel Risk Kalkanı Modeli" ile koruma ve riskleri önlemeye yönelik faaliyetler de yapılacak.
VERİYE DAYALI YÖNETİM
Önümüzdeki dönemlerde kentsel dönüşüm seferberliğiyle beraber hayata geçirilecek olan projeler de hızlandırılacak ve yaygınlaştırılacak böylelikle de yeni yaşam alanları ortak akılla yeniden inşa edilecek.
Depremin dışında küresel iklim değişikliğiyle giderek artan su stresi, sel, tarımsal kuraklık gibi afetlere karşı da kırılganlıklar da azaltılacak. Böylelikle afetlere dirençli şehirler noktasında veriye dayalı yönetim anlayışı güçlendirilmiş olacak.
Bu kapsamda kurulan "Yerelbilgi" sistemiyle afet ya da çeşitli farklı kriz anlarında ihtiyaç duyulmuş olan koordinasyon sağlandı. Bu sayede doğru, güvenilir ve güncel veri üzerinden nitelikli değerlendirmeler yapılmasına imkân sağlayacak.
YAĞMUR SUYU TOPLAMA ALANLARI
Hükümet, yerelbilgi sistemini toplamda 1.391 belediye, 187 mahalli idare birliği, 33 belediye bağlı idaresinin istatistiki her türlü verisini toplamaya yarayan ve bunu anlık şekilde raporlayabilen bir sistem haline getirdi. Yeni yaşam alanlarında binaların mühendislik teknikleri açısından dayanıklılığını artıracak, yeni binaları yeşil alan varlıkları, yüksek hareketliliği temin edecek açıklıklar, yenilenebilir enerji kaynakları, yaya aksları gibi farklı yapılarla tahkim edilecek.
YENİ TOKİ EVLERİ İNŞA EDİLECEK
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı yapılarının tamamının depremde can güvenliğini sağlamış olması bu binaların güvenilirliğini de tescilledi.
Önümüzdeki dönemlerde yine başta Toplu Konut İdaresi Başkanlığı olmak üzere yerel yönetimlerle yeni yapıları zemin etüdü yapılmış, fay hatlarına uzak bölgelerde, sıvılaşma riski bulunmayan alanlarda, yatay ve yöresel mimariye uygun, kentin hafızasını taşıyan alanlarda hayata geçirilecek.
AFETE HAZIRLIK SAHASI OLUŞTURULACAK
Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre tehlike ve acil durum esnasında yurttaşların bir araya gelmesini sağlayan güvenli toplanma alanları, muhtemel afet sahalarına yakınlık ve ulaşılabilirlik kriterleri bakımından en üst seviyelerde hazırlıklı olacak biçimde tasarlanacak.
SAĞLIKLI ŞEHİR EKOSİSTEMİ
Kentlerin sadece afetlere karşı değil, her türlü krize karşı daha dirençli duruma gelmesi için sağlıklı şehir ekosistemleri de yaygınlaştırılacak
Su kaynaklarının etkin şekilde kullanıldığı entegre akıllı su yönetim sistemleri tüm kentlerde uygulanabilir hale getirilmiş olacak. Yatay mimari ilkesi çerçevesinde kurulacak olan yeni şehirlerde, sosyal hayatın ve ailelerin değişen ihtiyaçlarına yanıt verebilen, mahalle ruhunu yeniden canlandıran, güvenli kamusal alan ve sürdürülebilir yeşil alanların planlandığı özgün bir mimari anlayışı hakim kılınmış olacak.
İslam Memiş emeklileri ilk ve son kez uyardı! Promosyonda bu dört maddeye dikkat edin!
11 yılda İstanbul’daki 84 bin bina dönüştü! Acil dönüştürülmesi gereken 7 ilçe tek tek açıklandı!