Ekonomi

Hükümetten emeklileri üzecek plan! Yine bütçedeki paraya dikkat çekildi

Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası yaklaşık 7 milyon kişinin yakından takip ettiği konuların başında geliyor. AK Parti Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çalışma yaptığını açıkladı. Peki son durum ne? Emeklilikte Yaşa Takılanlar, 1 Mayıs'ta Maltepe Meydanı'nda toplanıp seslerini duyurmak için gösteri yaptı

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Yasası emekli olmak için yaşının dolmasını bekleyen yaklaşık 7 milyon insan tarafından ne zaman çıkacak merak ediliyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar, 1 Mayıs'ta Maltepe Meydanı'nda toplanıp seslerini duyurmak için gösteri yaptı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Dişhekimleri Birliği’nin (TDB) çağrısıyla Maltepe Meydanı’ndaki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Mitingi’ne on binlerce kişi katıldı. DİSK önderliğindeki kortej Kartal yönünden gelirken ve KESK önderliğindeki kortej ise Fikirtepe'den hareket etti. Kortejler, İşçi Bayramı'nı Maltepe Meydanı’nda kutladı.

EYT NEDİR, KİMLER EYT’Lİ SAYILIYOR?

Emeklikte Yaşa Takılanlar kimleri kapsıyor, EYT'de sigorta başlangıcı hangi tarih olarak esas alınıyor sorularının cevabına bakınca şu konular ön plana çıkıyor.

Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT’li (emeklilikte yaşa takılan) sayılıyor. Zira 9 Eylül 1999 öncesinde yaş şartı aranmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak da emekli olunabilirken, 8 Eylül 1999 tarihinde yapılan değişiklikle prim günü ve sigortalılık süresi şartlarının yanı sıra bir de yaş şartı getirildi. EYT’li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor.

AK PARTİ: BÜYÜK SORUN ORTAYA ÇIKABİLİR

Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın gösterilerinin akabinde hükümetten EYT yasasıyla ilgili açıklama geldi.. 

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, EYT ile ilgili olarak, etki analizinin iyi yapılması gerektiğini söyleyerek, "Parayı ödeyecek kurumla parlamento arasında uyum sağlanamadığı takdirde büyük bir sorun ortaya çıkabilir" ifadelerini kullandı.

"ÇALIŞMA BAKANLIĞI ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR"

Elitaş, "EYT 1994 yılındaki bir kanunla ortaya çıktı. 56. veya 57. hükümet döneminde ortaya çıkan bir konu. Yaşar Okuyan döneminde yapılan bir düzenlemeydi. Ondan önce 38 yaşında emekli olma imkanı mevcuttu. O kanunla birlikte 1980 yılı sonrası sigortaya tabi olanlar EYT dediğimiz yaşta bir artış ortaya çıktı. Ben Haziran 1980 sigortalısıyım. Ben 40 yaşında emekli olacakken, 44 yaşında emekli oldum. 'Yasanın çıkma tarihinden itibaren bunlar oluyor' dense daha doğru olurdu. 1999 yılında çıkan yasa 19 yıl öncesine gitti. 11 yıl uygulama süresi vardı. Tam 20 yıl önceden yaşla ilgili sorunu ortaya çıkarmış oldu. Şimdi bu EYT'de 1999 yılının öncesini mi alacağız, yoksa daha sonrasını mı alacağız. Bir rivayete göre kendini EYT'li hisseden 7 milyon kişi var diyorlar. Onun ne olduğunu tam bilmiyoruz. Çalışma Bakanlığı bu konuda çalışmalarını yapıyor" dedi.

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'den 1 Mayıs'ta emekli maaşları ve asgari ücrete zam açıklaması geldi mi?

1 Mayıs'ta açıklanacak maaş sürprizinin detayı belli oldu! En düşük ücret kaç lira olacak?

Bakan Bilgin 1 Mayıs öncesi hükümetin sürpriz projesini açıkladı! Erdoğan mı duyuracak?