17 / 05 / 2024

Hürrem Sultan Hamamı'nın tasları bile altınla kaplandı!

Hürrem Sultan Hamamı'nın tasları bile altınla kaplandı!

Mimar Sinan'ın Hürrem Sultan için inşa ettiği ve yıllardır halı mağazası olan hamam uzun bir. yenilenme sürecinin ardından kapılarını açıyor. Misafirler tarihi dokuyu hissetsin diye hamam tasları bile altınla kaplanmış



İstanbul'da Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camii arasında yer alan tarihi Hürrem Sultan Hamamı önümüzdeki hafta yeniden açılıyor.

Üç yıldır süren restorasyon çalışmaları ardından kapılarını açacak hamamın işletmesini Hıfzı Morali üstlendi. Daha önce Food To Be, Zihni ve Chinawhite gibi mekanlarda çalışan, restoran işletmesi konusunda deneyimli Morali ile tarihi hamamın hayata geri dönme sürecinde yaşananları ve önümüzdeki haftadan itibaren sunulacak hizmetleri konuştuk.

Malum şu sıralar 'Muhteşem Yüzyıl' dizisi çok popüler. Sizce bu durum müşteri kitlenizi etkiler mi

Dizinin zamanlamasıyla çakışmamız hoş bir tesadüf ama bu dizi ile başlamış bir proje değil. Yerli misafirlerimizin bazıları diziden etkilenip geleceklerdir eminim ki, ancak bizim hedef kitlemizin yüzde 80'ini yabancılar oluşturuyor. Kısacası bence dizinin popülerliğinden çok etkilenmeyeceğiz.

Hamam bölümünün dışında yapıda hangi tesisler var

Burada kadın-erkek hamamı dışında bir restoranımız ve kafemiz de var. 850 kişi kapasitesi bulunan bu yerlerde hamam sonrasında acıkan misafirlerimizi ağırlayacağız. Hamamımız haftanın her günü sabah 07.00'den gece yarısına kadar hizmet verecek. Paket fiyatlarımız 86-180 avro arasında değişiyor. Buna kese ve köpük dahil. Gelin hamamı gibi özel etkinlikler için kişi sayısına göre özel fiyatlandırma yapıyoruz.

'Restorasyon sırasında koli koli yumurta harcandı'

Hürrem Sultan Hamamı'nın restorasyon çalışmasına ne zaman başladınız Bu dönemde neler yaşandı

Üç yıldır restorasyon çalışmalarına devam ediyoruz, nihayet bitirdik. Önümüzdeki hafta yapıyı tekrar hayata döndüreceğiz. İhale şartnamesine göre buranın hamam olarak işletilmesi gerekiyordu, o nedenle başka bir şekilde değerlendirmedik. Yapının hasarlı ve yıpranmış bölümleri aslına uygun olarak onarıldı. Binanın daha önceki tadilatlarında kullanılan ve ayakta durmasını zorlaştıran 100 kamyonluk beton temizlendi. Kubbe bölümlerine hafif ve daha dayanıklı kurşun kaplamalar yapıldı. Zarar görmüş sıvalar Osmanlı döneminde kullanılan özel bir sıva olan Horasan harcı ile onarıldı. Harç için yüzlerce koli yumurta kullanıldı.

Restorasyonda kaç kişi görev aldı Tarihi dokuyu bozmamak için özel malzemeler kullanmışsınız. Bunlardan bahseder misiniz

Ortalama 350 kişi görev aldı. Yüksek mimar Tevfik İlter ve ekibi bize yol gösterdi. 1300 metrekare Marmara mermeri kullanıldı, sebebi anti bakteriyel olması. Peştemallarımız yüzde 50 ipek, yüzde 50 pamuktan üretildi. Sabunlarımız Edremit'te yüzde 100 doğal zeytinyağından üretildi. Ayrıca özel olarak. Fransız erguvanı çiçeği özlü şampuan, saç kremi ve vücut losyonu ürettik. Tüm ürünlerimiz uluslararası dolaşım iznine sahip. Dileyen misafirlerimiz butik bölümümüzden alabilecekler. Ayrıca tarihi dokuyu korumak adına hamam taslarını da altın kaplama yaptırdık.

Hamam bir dönem benzin deposu, bir dönem halıcı olmuştu

Hamam, KanunÜ® Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından Mimar Sinan'a 1556-1557 yıllarında yaptırılmış. 1910 yılına kadar aktif olarak kullanıldıktan sonra hamam bir dönem Sultanahmet Cezaevi'ndeki mahkumlar için ek yatakhane, bir dönem de kağıt ve benzin deposu oimuş. Ardından 1957-58 yıllarında onarılmış ve 2008'de kadar da halı satış mağazası olarak kullanılmış.
Milliyet/Pelin çİNİ


Geri Dön