Hüseyin Sözlü: Devlet, Adana metrosu yatırımını üstlenmeli!
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, “Metro yatırımları belediyeler için oldukça pahalı. Ulaştırma Bakanlığı bütün Türkiye’deki metroları devralarak belediyelerin üzerinden ciddi mali yük almış oldu. Ancak Adana metrosu hala devralınmış değil." dedi.
Adana Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınmaya ivme kazandırmak için bir dizi projeyi hayata geçirdi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, hayata geçirdikleri tarımsal projeler ile alternatif üretim alanları oluşturduklarını belirtti.
Türkiye’nin en uzun köprülerinden birini yapıyoruz
Seyhan Nehri üzerinde Devlet Bahçeli adı verilen köprünün yapımına başladıklarını ve 2017 yılı sonunda bitirmeyi planladıklarını belirten Hüseyin Sözlü, “Türkiye’nin en uzun 5 köprüsünden biri olacak. Çatalan Bölgesi’ne bir, Adana’nın içerisine ise 2 köprü daha yapacağız. Lokman Hekim köprüsü artık ihtiyacı karşılamadığı için o bölgeye de yeni bir köprü yapacağız. Ceyhan Sanayi Bölgesi’nde, ağır vasıtaların şehir trafiğine girmeden çıkması için Ceyhan Nehri üzerine de bir köprü yapacağız” şeklinde konuştu.
Devlet, Adana metrosu yatırımını üstlenmeli
Türkiye’de metro yatırımı yapan belediyelerin bu yatırımlarının Ulaştırma Bakanlığı’na devredildiğini belirten Sözlü, “Metro yatırımları belediyeler için oldukça pahalı. Ulaştırma Bakanlığı bütün Türkiye’deki metroları devralarak belediyelerin üzerinden ciddi mali yük almış oldu. Ancak Adana metrosu hala devralınmış değil. Bu durum ciddi haksızlık yaratıyor. Adana metrosunun da Ulaştırma Bakanlığı tarafından devralınmasını istiyoruz” dedi.
Transit enerji geçişleri açısından dünyanın en önemli merkezlerinden biri olan Adana’da enerji ihtisas bölgesi kurulduğunu ancak kuruluşu hariç bir işlem yapılmadığını belirten Sözlü, “Kent sanayicisine yeni alanlar açılmalı. Adana kendi potansiyeliyle sanayileşiyor. Eğer şartlar olgunlaştırılıp kolaylaştırılırsa Adana Türkiye’nin ihracatta gözde illerin hepsini geçebilir. Petrokimya, rafineri ve bunun etrafında oluşacak yeni sanayi alanları Adana sanayisine yeni bir basamak atlatacak” diye konuştu.
Adana ekonomisini sıçratmak gerektiğini kaydeden Sözlü, “Sadece 2 rafineriye yol verilse, önümüzdeki 10 yılda Adana mevcut alanlarına 10 -15 milyar dolarlık yatırım alır. Bu yüzden enerji yatırımlarının önü açılmalı” dedi.
‘MOBİLYA VE TARIM FUARLARI 10. YILINA GİRDİ’
Başkan Hüseyin Sözlü, verdikleri destekle TÜYAP tarafından düzenlenen mobilya ve tarım fuarlarının 10’uncu yılına girdiğini belirterek, “ Bu fuarlar uluslararası kimlik kazanıyor. Fuarlar teşvik ve dış alım heyetleri tarafından değerlendirilecek, uygun görülürse uluslararası kimlik kazanacak” dedi. TÜYAP’ın operasyon ortağı olan ÇUFAŞ’ın da ihracat merkezli muhatapların fuara ulaşımı ve konaklamasına ev sahipliği yaptığını ifade eden Sözlü, “ Yurtdışında malımızı ihraç ettiğimiz işletmeleri direk davet ediyor, onlar için para harcıyoruz. Biz yerel yönetim olarak gerekli desteği sunuyoruz” şeklinde konuştu. Adana’nın nitelikli mobilya üretimi açısından önemli bir merkez olduğunu da vurgulayan Sözlü, “Türkiye’deki mobilya tasarımına farklı bakış açısı getirmeyi planlıyoruz. Sarıçam Bölgesi’nde 300 dönüm arazide kamulaştırma tamamlandığında mobilyacılara özel bir alan oluşturmayı planlıyoruz. Bu alan adeta açık bir fuara dönüşecek. Mobilyanın yanı sıra ev tekstili, dayanıklı tüketim malları, beyaz eşya, gelinlikçiler, kuaför ve diğer yan sanayi alanları da burada yerlerini alacak. Bir evin bütün ihtiyacını karşılayacak ve hepsi birbirini destekleyecek ” dedi.
Dünya