Kentsel Dönüşüm

Hüsnü Uğur: Kentsel dönüşümün temel hedefi korumaktır!

Zirve Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Hüsnü Uğur, "Kentsel alanların özelliklerinin bir veya birkaçını yitirdiği zaman şehirlerin fiziksel, sosyal, kültürel ve işlevsel korunması bağlamında kentsel dönüşüm yapılmalıdır" dedi.

"Kentsel dönüşüm hiç bir zaman yıkıp yeniden yapmak anlamına gelmemelidir." diyen Zirve Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüsnü Uğur sözlerini şu şekilde sürdürdü. "Kentsel dönüşümün temel hedefi korumaktır. Bu da, yerel yaşayanların kültürel, sosyal, ekonomik ve çevresel ilişkilerin korunması anlamına gelmelidir. Tamamen bu değerlerin yok edildiği bir kentsel dönüşüm aslında bir kentsel yok oluş demektir." 


Kentsel dönüşümün olumlu ve olumsuz yanlarına değinen Uğur "Kentsel dönüşüm çalışmaları insan yaşam kalitesini artırma eksenli olarak ele alındığında, uygulandığı alana artı katkısı olup, yok eğer başka eksenli uygulanacak olursa yalnız uygulandığı alan değil tüm kenti negatif olarak etkiyebilir." diye konuştu. 


"Kentlerin dönüşümünü oluşturan mekanizmaların başında ekonomik bakış açısı gelmektedir. Yapılan kentsel dönüşümler ekonomi eksenli olup , olumsuz örnekler oluşturabiliyor. Kentsel dönüşüm yaparken temel bakış açısı olan, insanın yaşam kalitesinin yükseltilmesi olduğu unutulmamalıdır." ifadelerini kullandı. 


Bir çok kentsel dönüşüm projelerinin kente zarar verdiğini söyleyen Uğur, "Yapılan kentsel dönüşümler şehri, kullanıcıların özelliklerini yansıtmadığı için yakın çevresiyle mimari ve şehircilik açısından uyum içinde bulunmadığı ve şehrin siluetini olumsuz yönde değiştirdiği için olumsuz etkilemektedir. Dönüşüm alalarında şehrin sosyal ve teknik alt yapısı olumsuz etkilenmektedir." şeklinde konuştu. 


Kentsel dönüşümlerin tarihi dokuya zarar vermemesi gerektiğini vurgulayan Uğur, "Özellikle kentsel sit alanlarına yakın alanlarda uygulanan kentsel dönüşüm projeleri , eğer iyi etüt edilip farklı kurum ve kuruluş görüşleri alınmadıkça, kentsel dokuya zarar verebilmektedir. Bu nedenle iyi planlanmamış kentsel dönüşüm projeleri, yeniden revize edilmediği takdirde, bu b olumsuz bir örnekler oluşturacaktır" açıklamalarında bulundu. 


Kentsel dönüşüm için iyi bir planlama yapılması gerektiğini söyleyen Uğur, " Zirve Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi olarak bölgemizdeki tüm belediyelere danışmanlık yapacak altyapıya sahibiz. İkili işbirliklerine açığız" dedi.




Adıyaman Günebakış Gazetesi