Kentsel dönüşümde yüzde 90 yasası çıkmalı!
Mimar Ahmet Erkutoğlu, 3’te 2 yasasının yeterli olmadığını sözlerine ekleyen Erkutoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Bunun yerine ‘yüzde 90’ ismiyle bir yasa tasarısının çıkması gerektiğini düşünüyorum." dedi.
Önümüzdeki 20 yıl içinde bitmesi beklenen kentsel dönüşümde şu ana kadar 12 bin 500 bina yıkıldı. Sadece İstanbul’da risk altında yaşayan insan sayısı 1 buçuk milyonun üzerinde.
Ancak hızla ilerlemesi için her türlü imkânın sağlandığı kentsel dönüşümde, yeni sorunlar çıkmaya başladı. İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmaları gerçekleştiren AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Ahmet Erkutoğlu şu ana kadar yapılan yasaların doğru ancak yetersiz olduğunu belirtti. 3’te 2 yasasının sadece yapıma yönelik bir kanun olduğunu ve yıkım sorunlarına çare olmadığını ifade eden Erkutoğlu, yıkımda yaşanan sorunlar nedeniyle 2 yıllık kayıp oluştuğunu belirtti. “Her parsel için ayrı ayrı dönüşüm gerçekleşmesi nedeniyle zaman kaybının boyutunu düşünün” diyen Erkutoğlu, “Bu nedenle ben parsellerin birleşip ada olarak dönüşmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü kentsel dönüşüm demek, insanı ve çevreyi koruyan bir yaşam alanı oluşturmak demek” dedi. 3’te 2 yasasının yeterli olmadığını sözlerine ekleyen Erkutoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Bunun yerine ‘yüzde 90’ ismiyle bir yasa tasarısının çıkması gerektiğini düşünüyorum. Bu yasayla parseller birleşecek, en az 5 dönümlük bir ada olacak bu ada için hazırlanan projede diyelim ki yüzde 10 farklı bir ses çıkardı o zaman da bu kişilerin hakkını koruyacak bir bilirkişi problem çıkartan kişilerin haklarını koruyarak tapusunu koruma altına alacak.”
2 milyar lira ayrıldı
Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasında 3.5 yıllık süre içinde kentsel dönüşüme 2 milyar liralık bir kaynak ayrıldığını söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, ülke içinde belirlenen 178 bölgede riskin bulunduğunu da ifade etti.
Bugün