30 / 04 / 2024

Hüsrev Paşa Külliyesi restore ediliyor!

Hüsrev Paşa Külliyesi restore ediliyor!

1565 yılında Hüsrev Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan´a yaptırılan ve dönemin sosyal aktivite merkezi olan Hüsrev Paşa Külliyesi, restore ediliyor



Van´ın ilk ve tek çifte hamamı ile 174 dükkan ve imarethanelerin bulunduğu Hüsrev Paşa Külliyesi´nin çehresi, yeni yapılan restorasyonla daha güzel bir görünüm kazanıyor.
        
Restorasyon projesi yürütücüsü Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Şahabettin  Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, külliyenin Mimar Sinan´ın doğudaki bölge mimarlarına yaptırdığı önemli eserlerden biri olduğunu, içinde caminin yanısıra şadırvan, medrese, imaret, han ve hamamların yer aldığını söyledi.
        
Külliyede önceki yıllarda kazı çalışmasının yapıldığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Öztürk, şöyle devam etti:
        
"Bu çalışmaların ardından roleve, restorasyon ve regülasyon uygulama projeleri hazırladık. İlgili kurullardan onay aldıktan sonra 2007-2008 yılları arasında caminin iç ve dış restorasyonu başarılı bir şekilde gerçekleştirildi."
        
Bu yıl Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından külliyenin medrese, imarethane ve diğer bölümlerinin restorasyon ihalesinin yapıldığını belirten Öztürk, şöyle konuştu:
        
"Çok ciddi bir restorasyon çalışması gerçekleştirilmektedir. Yıl sonunda tamamen külliyenin ayağı kaldırılması planlanmaktadır. Bu çalışmaların tamamlanması ile bölge turizmine büyük bir katkı sağlanacak. Hüsrev Paşa Külliyesinin tekrar ayağı kaldırılması, Eski Van şehrinin canlandırılmasında önemli bir rol oynayacaktır."
        
-"ANALİZLERİNE GÖRE RESTORASYON YAPILIYOR"-
        
Restorasyon çalışmalarını üstlenen firmanın şantiye şefi Adnan Vural ise 1 ay önce temel güçlendirme çalışmalarına başlandığı anlatarak, şunları söyledi:
        
"Her zamanki gibi buradaki taş, toprak ve harç analizlerimizi yaptık. Hangi maddelerin kullanıldığını tespit ettik ve ona göre bölgeden getirdiğimiz malzemelerle çalışmalara başlandı. Restorasyonda uzman kişilerin dışında 35 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Orijinal taşlar ve harçlarla başladığımız çalışmalarda beden duvarları için Çorum´dan getirdiğimiz el dökümü pişmiş tuğlaları kullanacağız. Çalışmalarımız 2012 yılına kadar devam edecek."
AA

Geri Dön