Genel

İstanbul Ofis Pazarı 2011 3. çeyrek raporu yayınlandı!

Ofis kiralama-satışı konusunda, aracılık ve danışmanlık hizmeti veren Propin Property Investment Consultancynin üç ayda bir periyodik olarak hazırladığı İstanbul Ofis Pazarı 2011 üçüncü çeyrek raporu yayınlandı

Rapor Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ofis pazarında yaşanan değişimleri ve PROPINin gelecek dönemler için öngörülerini kapsıyor.

Raporda Dünyadaki ve Avrupa'daki ekonomik konjonktürde yaşanan değişiklik sonucu Türkiye`de doların yükselmesinin kiralamaları ve satın almaları farklı şekillerde etkilediği ifade ediliyor. Kiralama işlemlerinde durgunluk yaşanmadığı ancak kontrat aşamasında olan firmaların pazarlık süreçlerinde uzama görüldüğü vurgulanıyor. Diğer taraftan dolardaki yükselişin satış işlemlerinde durgunluğa yol açtığı belirtiliyor. Yatırımcı tarafının yatırımını tekrar değerlendirmek istemesiyle satışı muhtemel işlemlerin askıya alınması bu durgunluğun sebebi olarak gösteriliyor.

MİA Dışı - Avrupada boşluk oranında keskin bir düşüş gözlendi

Propinin 2011 üçüncü çeyrek için hazırladığı raporada; MİAdaki A sınıfı ofis binalarında boşluk oranı ikinci çeyreğe göre artış göstererek  %10,7 seviyesine ulaştığı belirtiliyor. B sınıfı ofis binalarında ise boşluk oranı ikinci çeyrek dönemine göre azalarak  % 6,6 seviyesinde tespit edildiği bildiriliyor.

Hazırlanan raporda, Maslak´ta Huawei´nin PROPIN danışmanlığıyla Maslak Center`da yaptığı kiralama gibi bir takım kiralamaların gerçekleşmesine rağmen boşluk oranında yükselme gözlendiği, böylece 2011 ikinci çeyrekte %4,3 olan boşluk oranının artış gösterip %7,3e yükseldiği belirtiliyor.

Propin, Taksim Nişantaşı Bölgesinde gerçekleşen tek bir kiralamanın MİA Dışı - Avrupada boşluk oranında keskin bir düşüşe neden olduğunu belirtiyor. Stokta önemli bir yere sahip olan Ciner Binasının kiralanması sonucu bölgede boşluk oranının % 38,9dan %3,2 oranına gerilediğini açıklıyor.

Raporda, Kozyatağında bulunan ofis kullanıcılarının son dönemdeki yer değişikliği nedeniyle A sınıfı boşluk oranı ikinci çeyrek dönemine göre arttığı ve %13,4e yükseldiği gözleniyor. Kavacıkta inşası tamamlanıp kullanıma açılan ofis binalarının artmasıyla bölgedeki boşluk oranlarında yükselme olduğu ve A sınıfı binalarda boşluk oranının % 33,4 olarak gerçekleştiği görülüyor.

A Sınıfı binaların kira ortalamalarında istikrar devam ediyor

Propinin 2011 üçüncü çeyrek için hazırladığı raporda, A sınıfı binalarda kira ortalamaları MİA Dışı - Asya haricinde genel olarak dengeli bir eğri çizdiği açıklanıyor. MİA Dışı - Asyada bu çeyrekte düşüş olduğu ve ortalama kira rakamının 18,8 ABD Doları /m2  /ay olarak gözlendiği belirtiliyor.

Raporda, 2011 üçüncü çeyrek döneminde MİAdaki B sınıfı binaların kira ortalamalarında önemli bir düşüş olduğu görülüyor. 3,7 ABD Doları /m2 /ay olan bu düşüşle ortalama kira rakamının son bir senenin en düşük seviyesine indiği gözleniyor. 

Propin, MİA Dışı - Avrupa ve MİA Dışı - Asyada kira ortalamalarında büyük değişiklik olmadığını ve bir senedir benzer kira rakamları gözlendiğini ifade ediyor. MİA Dışı - Asya ve MİA Dışı - Avrupada kira bedellerinin belli bir standardı yakaladığını söylemenin mümkün olduğunu belirtiyor.

İstanbul Ofis Pazarı 2011 üçüncü çeyrek raporunda, en yüksek kira rakamının 46 ABD Doları /m² /ay olarak Levent Bölgesinde talep edildiği görülüyor. Talep edilen ikinci en yüksek kira rakamı ise Zincirlikuyu-Esentepe-Gayrettepe Bölgesinde 45 ABD Doları /m² /ay olarak tespit edildiği belirtiliyor.

Propin hazırladığı raporda, on iki ofis bölgesine Ataşehir, Kartal ve Kağıthanenin yakın gelecekte katılacağını öngördüğünü açıklıyor. Ataşehirin üst ölçekli planda finans merkezi olarak yapılandırılmaya başlanmasının, Kartal Bölgesinde D-100 etrafında inşasına devam edilen bir çok ofis projesinin varlığının ve Kağıthane Bölgesinde Cendere Aksı etrafında başlayan bir çok ofis projesinin bu öngörüyü desteklediğini belirtiyor.

Son olarak Propin orta vadede bu üç yeni ofis bölgesinin verilerini de raporunda paylaşacağı bilgisini veriyor.