Kira

IBAN vermeyen ev sahipleri yandı! Kirayı elden alanlara resmen ceza yağacak!

Yeni düzenlemelerle beraber kira ödemeleri konusunda önemli değişiklikler yürürlüğe girerken, kirayı elden alana da verene de ceza verilecek. Peki elden kira ödemenin cezası ne kadar? 

Yeni düzenlemelerle beraber kira ödemeleri konusunda önemli değişiklikler yürürlüğe girdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği, kira ödemelerinin yalnızca banka ya da PTT aracılığıyla yapılmasını zorunlu hale getirdi. Söz konusu bu düzenleme ile beraber elden kira ödemeleri hem kiracılar hem de mülk sahipleri için ciddi sonuçlar doğuracak.

Söz konusu bu yeni tebliğe göre, elden yapılan kira ödemelerinde her iki tarafa da ceza verilecek. Söz konusu bu  cezaların alt sınırı 5 bin Türk Lirası şeklinde belirlenirken, üst sınırı ise 20 milyon Türk Lirası’na kadar çıkabiliyor. Böylelikle kiracılar ve mülk sahipleri, ödemelerini yasal yollarla gerçekleştirmedikleri takdirde önemli bir mali yük ile karşı karşıya kalacak.


KAPSAM GENİŞLİYOR


Sözcü’de yer alan habere göre daha önce sadece 500 TL’nin üzerindeki konut kiralarının banka ya da PTT aracılığıyla ödenmesi gerekiyorken, artık tüm kira ödemeleri de bu yollarla yapılmak zorunda. Söz konusu bu durum, kısa süreli konut kiralamalarını da kapsıyor ve tüm tahsilat süreçlerini de düzenli bir hale getirmiş oluyor.


CEZA ORANI VE TUTARLARI


Yapılan bu yeni düzenleme ile kiracı ve mülk sahibine kesilecek cezaların oranı, kira tutarının yüzde 10’u şeklinde belirlendi. Önceki uygulamada söz konusu bu oran yüzde 5’ti ve asgari ceza 3 bin Türk Lirası idi. Ayrıca, kiracının ödemeyi elden yaptığını bildirmesi halinde ceza kesilmeyecek, fakat bu bildirimin ödemenin ardından 5 iş günü içinde yapılması gerekli.


YÜKSEK CEZA SINIRLARI


Bir takvim senesi içerisinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının üst sınırı da önemli ölçüde artırıldı. Eski uygulamada söz konusu bu sınır 8 milyon 700 bin Türk Lirası şeklinde iken, şimdi 20 milyon Türk Lirası’na yükseldi. Bu durum, kiracıların ve mülk sahiplerinin yasal yükümlülüklerine daha fazla dikkat etmesini zorunlu kılıyor.


Kira ödemeleriyle ilgili olan bu yeni düzenlemeler, kira piyasasında şeffaflığı artırmayı hedefliyor. Artık konut sahipleri ve kiracılar, ödemelerini yasal yollarla yaparak olası cezai yaptırımlardan kaçınmak zorundalar. Söz konusu bu değişiklikler, hem kiracıların hem de konut sahiplerinin haklarını koruyarak kira ilişkilerini daha sağlıklı bir zemine taşıma amacını taşıyor.

EV SAHİBİ IBAN VERMEZSE KİRACILAR NASIL BİR YOL İZLENMELİ?


Kiraya verenin ödemeyi kabul etmemesi durumunda ve ardından PTT kanalı ile yapılan ödemeyi de geri çevirmesi halinde kiracı ödeme yeri tayini için Sulh Hukuk Mahkemesine başvurması gerekiyor. Mahkemenin kararı doğrultusunda mahkeme tarafından tayin edilecek hesap numarasına kiracı, kira ödemelerini gerçekleştirebilecek.

 

Türk müteahhitler Irak’taki projelere talip!

İnşaat demiri fiyatlarında son dakika! 1 ton inşaat demiri fiyatı ne kadar? İşte şehir şehir inşaat demiri fiyatları!

Bursa ve Konya'da imarlı arsa fırsatı! Sakın kaçırmayın!