Kira

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kirayı elden ödeyenler yandı!

2023 yılında konuttan yıllık 21 bin TL, iş yerinden 150 bin TL'nin üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri için gelir vergisi dönemi geçtiğimiz günlerde başladı. Bu konuda merak edilen bir konu da kiranın elden ödenmesi. Peki kirayı elden ödemek suç mu?

Milyonlarca gayrimenkul sahibini oldukça yakından ilgilendiren kira beyanname verme süreci geçtiğimiz günlerde resmen başladı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre kira geliri elde eden mülk sahipleri 1 Mart-1 Nisan 2024 tarihleri arasında beyannamelerini verilebilecek. Bu konu ile ilgili olarak en merak edilen konulardan bir tanesi de kira ödemelerinin banka veya elden yapılması.

Gayrimenkul sahipleri Gelir İdaresi Başkanlığının "gib.gov.tr" resmi web sitesi üzerinden "hazır beyanname sistemini kullanıp süreci başlatabilirken 2024'ün kira beyanname dönemi başlayınca merak edilen soruların yanıtları da internette araştırılmaya başlandı. Peki, kirayı elden ödemek suç mu? Kira bankadan ödenmek zorunda mı?


KİRAYI ELDEN VERMEK SUÇ MU?

Söz konusu bu yöntemde Maliye vergi cezası kesebilir. Kiranın, Maliye'nin tanımlamış olduğu yöntemlerle tahsili gerekli. Bu yöntemlere uymayanlara vergi cezası kesiliyor. Gelir İdaresi'nin 2024 yılı rehberinde şu ifadeler kullanıldı.

"Banka ve benzeri finans kurumları ya da posta idareleri aracı kılınmak suretiyle, para yatırma ya da havale, çek ya da kredi kartı gibi araçlar kullanılmak suretiyle gerçekleştirilen tahsilat ve ödemeler karşılığında dekont ya da hesap bildirim cetvelleri düzenlendiği için söz konusu bu belgeler tevsik edici belge olarak kabul edilecektir. Bankaların internet şubeleri üzerinden gerçekleştirilen ödeme ve tahsilatlar da bu kapsamda. Söz konusu zorunluluklara uymayanlara, her bir işlem için Vergi Usul Kanununun mükerrer 355. maddesinin o sene için belirlenmiş olan miktarından az olmamak üzere işleme konu tutarın yüzde 5’i nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir.

KİRA BANKADAN MI ÖDENMEK ZORUNDA?

Evet. Kiranın Maliye'nin tanımlamış olduğu yöntemlerle, banka hesabı ya da posta çeki ile yapılması gerekli. İş yeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin olarak yapılacak tahsilat ve ödemelerin banka ya da posta idareleri tarafından düzenlenmiş olan belgelerle tevsikine yönelik olarak yayımlanan 268 ve 298 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğine göre;

- Konutlarda, her bir konut için aylık 500 Türk Lirası ve üzerinde; haftalık, günlük ya da benzeri biçimde kısa zamanlı konut kiralamalarında ise tutara bakılmaksızın kira geliri elde edenlerin,

- İş yerlerinde, miktar sınırlaması olmaksızın iş yerini kiralayanlarla kiracıların, kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerini banka ve benzeri finans kurumları ya da posta idareleri aracılığı ile yapmaları ve bu kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenmiş olan  belgelerle bu ödemeleri tevsik etmeleri zorunluluğu bulunuyor. 

ODMD açıkladı! Şubat ayında en çok satılan elektrikli otomobiller neler?

İki şehirde sanayi ve ticaret imarlı 2 arsa satılacak!

2002'de en düşük emekli maaşıyla 12 gram altın alınabiliyorken bu yıl 4,6 gram altın alınabiliyor!