21 / 05 / 2024

İBB: Florya lojmanları yasal

İBB: Florya lojmanları yasal

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 12 Evler olarak bilinen Florya lojmanlarının yasal olduğunu belirtti



İstanbul Büyükşehir Belediyesi, "Belediye Meclisinin, Bakırköy-Florya Atatürk Ormanı'nı imara açtığı ve böylelikle 12 adet lojmanın yasallaşmasını sağlayacağı" iddialarının gerçek dışı olduğunu bildirdi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, Florya ve Atatürk Ormanı Koruma Derneği tarafından yapılan basın açıklamasına değinilerek, "İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin, Bakırköy-Florya Atatürk Ormanı'nı imara açtığı, böylelikle 12 adet lojmanın yasallaşmasını sağlayacağı şeklindeki iddialar gerçek dışıdır" denildi.

"12 Evler" olarak bilinen Florya lojmanlarının yasal olduğu belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"1954 yılında başkan ve başkan yardımcıları için yapılan ve sonradan sayıları 12'yi bulan konutlar, 2981 sayılı Yasa ile 1957 yılından önce yapılmış binalar iskanlı kabul edilmiştir ve daha sonra yapılan yapılar için de iskan belgesi düzenlenebileceği belirtilmiştir. Dolayısıyla, başta başkanlık konutları olmak üzere 12 evin yasal kılıfa ihtiyacı yoktur. Söz konusu konutlar, toplam alanı 704 bin metrekare olan Bakırköy-Florya Atatürk Ormanı alanının 7 bin metrekarelik kısmında kuruludur. Sosyal tesis ve spor alanı olarak belirlenmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararı ile sadece İstanbul halkının kullanımına tahsis edilmek üzere ve maksimum 1020 metrekare alanda ve tek katlı, bodrum katı da olmayan, hafif çelik sistemde, sökülüp takılabilir bir yapı sistemi ile sosyal tesis oluşturulabilecektir."

Yapılaşmaya açma ifadesinin hiçbir şekilde doğru olmadığı, 2005 yılında bu alanda önceki yıllarda yapılmış 1000 metrekare bina ve müştemilatın (depo-at ahırı vs) yıkılarak yeşil alana katıldığı kaydedilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Alan içerisinde bulunan beton zeminler kaldırılarak yeşil alan olarak düzeltilmiştir. Burada yapı yoğunluğunu artıran değil, aksine azaltan işlemler gerçekleştirilmiştir.

Yanıltıcı ve gerçek dışı iddialarla açıklama yapa Florya ve Atatürk Ormanı Koruma Derneği, 2004 yılı öncesine kadar bu bölgede yapılan ve sayıları 408'i bulan binanın, Başkan Kadir Topbaş döneminde tamamen kaldırıldığını ve yeşil alan olarak düzenlendiğini göz ardı etmekte ya da bu gerçeği bilerek gizlemektedir."
AA


Geri Dön