02 / 05 / 2024

İBB 'Kilise'ye Cami Açılımı' haberini yalanladı!

İBB 'Kilise'ye Cami Açılımı' haberini yalanladı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi internet sitesi üzerinden Milliyet Gazetesi'nin 'Tarihi Kilise'ye Cami Açılımı' başlıklı haberinin gerçeği yansıtmadığını açıkladı



Konuyla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı açıklama şöyle:

"25 Ağustos günü Milliyet Gazetesi'nde manşetten verilen `Tarihi Kilise'ye Cami Açılımı' başlıklı haber, gerçekleri gizlemekte ve doğru olmayan unsurlar içermektedir'.

1831 yılında yapılan, Cumhuriyet'in ilanı ve mübadele sonrasında kilise olarak işlevini sürdüremeyen bu eser, uzun yıllar Cami olarak kullanılmıştır. Cami olarak kullanıldığı 1963 yılına kadar, hiçbir onarım ve tadilat görmemiştir. Daha sonra harabeye dönmüş ve depo olarak kullanılmaya başlanmıştır. Zaten yıllarca cami olarak Ortaköylülere hizmet veren bu tarihi yapı, bugün Milliyet Gazetesi tarafından `Kilise camiye çevriliyor' şeklinde haber yapılmıştır. Haberin spotunda bulunan şu ifadeler yanlıştır: `Dönemin Ak Partili Belediye Başkanı Hüseyin Turan, kiliseyi camiye dönüştürmek için Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'tan izin aldı.'  Eserin 80 yıl öncesine varan geçmişinde bulunan cami işlevini görmezden gelerek, `kiliseyi camiye' dönüştürmekten söz etmek iyi niyetli bir yaklaşım değildir.  Bir kere eserin onarımını talep eden Silivri Belediyesi değil, maliki konumundaki Ortaköy Belde Belediyesi'dir. Ortaköy Belediye Meclisi'nin, her geçen gün çökmekte olan 178 yıllık tarihi bir eserin kurtarılmasını talep etmesinin ve cami olarak restorasyonunu istemesinin eleştirilecek bir yanı olmasa gerektir.  Koruma Kurulu'nun restorasyona onay veren kararında bu eser `Ortaköy Kilise-Cami tanımlı kültür varlığı' olarak adlandırılmaktadır. (Ortaköy Belediye Meclisi Kararı ile Belediye Başkanlığı yazısı ve 1. Nolu Koruma Kurulu kararı ekte yer almaktadır.)

Haberi `Kiliseyi Camiye Çevirmek' olarak veren Milliyet Gazetesi'ne,  harabe halinde kendi haline terk edilmiş bulunan, geçmişinde bir süre kilise daha sonra cami olarak hizmet vermiş olan bu tarihi binayı, Ortaköy'de, hangi fonksiyonla yaşatmanın mümkün ve münasip olduğunu sormak gerekir. Toplam maliyeti 750 milyar lirayı aşmayan bu restorasyon yapılmamalı mıdır? Üstelik fonksiyonsuz kalan tarihi binaların zaman içinde nasıl harabe haline geldiğini ve birer birer yok olduklarını biliyoruz. Mülkiyeti belde belediyesinin ilçe belediyesine devrolunması ile Silivri Belediyesi'ne geçen Ortaköy Camisi için onarım talebi ve kararı Şubat 2007 tarihlidir. Bu gerçeğin hiç ilgisi bulunmadığı halde `Belediye, `açılımdan cami açmayı anladı' başlığı ile `Sayın Başbakan'ın Topbaş'la birlikte azınlıkların dini liderleriyle `açılımı' konuşurken', tarihi kilise de Camiye dönüştürülüyormuş' şeklinde sunulması çarpıtmadan başka bir şey değildir."

Habere cevaben Anıtlar Kurulu kararı

Silivri İlçesi Ortaköy İlk kademe Belediyesi Meclis Kararı'na ilişkin belge

Silivri İlçesi Ortaköy İlk kademe Belediyesi Meclis Kararı

İlgili haberler:

Silivri'deki tarihi kilise cami olarak restore ediliyor!

Ertuğrul Günay'dan 'cami' dönüşümüne tepki

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İBB, Silivri'deki kilisenin cami olduğunu açıkladı!

Büyükşehir, Silivri'de camiye çevrildiği öne sürülen kilisenin, zaten çok uzun yollardır cami olarak kullanıldığını açıkladı

Büyükşehir Belediyesi, Silivri Ortaköy'deki bir kilisenin cami yapıldığı iddiaları üzerine açıklama yaptı. Kurumun internet sitesinde yapılan açıklamada, 1831'de yapılan, Cumhuriyet'in ilanı ve mübadele sonrasınra kilise olarak işlevini sürdüremeyen bu eserin uzun yıllar cami olarak kullanıldığı belirtildi.

Eseri kurtarmak için
Eserin, cami olarak kullanıldığı 1963 yılına kadar hiçbir onarım ve tadilat girmediği ifade edilen açıklamada, daha sonra harabeye döndüğü ve depo olarak kullanılmaya başlandığı bilgisine yer verildi. Açıklamada şöyle denildi:

"Eserin 80 yıl öncesine varan geçmişinde bulunan cami işlevini görmezden gelerek, 'kiliseyi camiye' dönüştürmekten söz etmek, iyi niyetli bir yaklaşım değildir. Eserin onarımını talep eden Silivri Belediyesi, maliki konumundaki Ortaköy Belde Belediyesi'dir. Ortaköy Belediye Meclisi'nin, her geçen gün çökmekte olan 178 yıllık tarihi bir eserin kurtarılmasını talep etmesinin ve cami olarak restorasyonunu istemesinin eleştirilecek bir yanı olmasa gerektir. Koruma Kurulu'nun restorasyona onay veren kararında bu eser, 'Ortaköy kilise-cami tanımlı kültür varlığı' olarak adlandırılmaktadır.

'Yanlış bilgi verildi'
Açıklamada, yıllarca cami olarak Ortaköylülere hizmet veren bu tarihi yapının, bir gazete tarafından "cami kiliseye çevriliyor" şeklinde haber yapıldığı belirtilerek, haberde yer alan 'Dönemin AK Partili Belediye Başkanı Hüseyin Turan, kiliseyi camiye dönüştürmek için Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'tan izin aldı" ifadesinin yanlış olduğu vurgulandı.
Gazete Habertürk


Geri Dön