İBB'den Validebağ Korusu açıklaması!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi: "Bu alanın imar ve yapılaşmaya açılması kesinlikle söz konusu değildir. Emirgan Korusu ve Hidiv Korusu gibi alanlardaki hassasiyet Validebağ Korusu için de geçerlidir"
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Validebağ Korusu'nun girişine yapılması planlanan caminin arsa mülkiyetinin belediyeye ait olduğunu ve planda cami alanı olarak ayrıldığını belirterek, inşaatın koruya taşacak hiçbir yanının olmadığını, planda korudan ve yollardan çekme mesafelerine uyulduğunu ve ruhsata bağlı bir cami projesi gerçekleştirildiğini bildirdi.
Türkmen, yaptığı yazılı açıklamada, Üsküdar Altunizade Mahallesi Raufpaşa Sokak'ta yapılmak istenen ruhsatlı plan ve projeli küçük bir cami inşaatının bir grup vatandaş tarafından engellenmek istendiğini öne sürdü.
Vatandaşların inşaatı protesto etmek için yasal olmayan yollara başvurduğunu ifade eden Türkmen, şöyle devam etti:
"Vatandaşlar araçlarını cami arsasına bırakarak engellemeyi sürdürüyor. Hayırsever bir vatandaş tarafından yapılan cami inşaatı 167 pafta 1313 ada ve 197 parselden oluşuyor. Uygulama imar planında dini tesis olarak geçiyor. Burada oturan sakinlerin cami inşaatı talepleri oldu. Hayırsever bir vatandaşımız da bu ihtiyacı üstlendi. 24 Eylül 2014 tarihinde belediyemiz tarafından inşaat ruhsatı verilmiştir.
Arsanın mülkiyeti Üsküdar Belediyesine aittir ve planda cami alanı olarak ayrılmıştır. İnşaatın koruya taşacak hiçbir yanı yoktur. Tamamen korudan ve yollardan çekme mesafelerine uyulmuş, ruhsata bağlı bir cami projesidir. Mahkeme kararlarına rağmen yapılan bir çalışma yoktur. İnşaatın yapımını durduracak herhangi bir yargı kararı da yoktur."
- "Alanın imar ve yapılaşmaya açılması kesinlikle söz konusu değil"
İstanbul Büyükşehir Belediyesinden konuya ilişkin yapılan açıklamada, Validebağ Korusu'nun imara açılacağı yönündeki iddiaların asılsız olduğu bildirildi.
Açıklamada, "Validebağ Korusu'nun kullanım hakkı daha önce Milli Eğitim Bakanlığındaydı. Korunun bakım işlemleri yapılamıyordu. Bu sebeple 2 yıllığına İstanbul Büyükşehir Belediyesine tahsis edildi. Ön tahsis 2 yıl için geçerli. Bu süre içinde Validebağ Korusu'nda gerekli bakım işlemleri yapılacak. Bu alanın imar ve yapılaşmaya açılması kesinlikle söz konusu değildir. Emirgan Korusu ve Hip Korusu gibi alanlardaki hassasiyet Validebağ Korusu için de geçerlidir" ifadelerine yer verildi.
- İnşaat ekibiyle vatandaşlar arasında gerginlik
Bu arada korunun girişinde yapılması planlanan inşaat çalışmaları kapsamında alana gelen belediye ekipleri ile mahalleliler arasında arbede çıktı.
Sabah saatlerinde iş makinelerinin koruya gelerek çalışmalara başladığını gören semt sakinleri, "Çalışmalara izin vermeyiz" sloganları eşliğinde görevlilere tepki gösterdi.
Semt sakinleri, "Validebağ hayattır, yeşili koru", Validebağ Korusu'nda tehlike" ve " Validebağ yeşil kalacak" yazılı pankart ve dövizleri inşaat alanının bahçesine astı.
İnşaat alanına astıkları yapı ruhsatıyla kazılara başlayan belediye görevlilerine polis ve zabıta ekipleri de güvenlik gerekçesiyle eşlik etti.
Çalışmaların sürdürüldüğü alana cami yapılacağını belirten semt sakinleri, mahkeme sürecinin devam ettiğini, vatandaşların süreç bitene kadar beklemek istediğini ancak çalışmalara hukuksuz olarak başlandığını iddia etti.
Grubun tepkisinin devam etmesi üzerine çalışma yapılan bölümün çevresine paravan kuruldu. Vatandaşların paravanları tekme atarak yıkmasının ardından çalışmalara ara verildi.
Ayrıca, gruptakiler inşaatın yapılmaması için koru girişinde stant açarak imza kampanyası başlattı.
- "Projeyi irdeleyip ara buluculuk yapma arzusu içerisindeydik"
İnşaat alanına gelen eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, yaptığı açıklamada, olayın hukuki boyutunun sonuçlanmadığını aktararak, şöyle devam etti:
"İnsanlar bunu beklemek durumundalar ama bir oldu bitti durumu söz konusu. 'Olmasın' diyenler var. Biz aslında projeyi ele alıp irdeleyip bir ara buluculuk yapma arzusu içerisindeydik. Gerilim olmadan, tartışma olmadan bu işi çözelim diye. Ancak bir gece operasyonu oldu. Saat 05.00'te olan bir çalışma. Maalesef bu süreç işlemedi. Keşke taraflar bir araya gelip projeyi irdeleyebilselerdi. Buna fırsat olmadı. Kamplaşma olmadan çözülmesini istediğimiz bir konu, insanların mağduriyetleri üzerine kurgulandı. İnşallah hayırlı olur."
Validebağ Gönüllüleri Platformu üyesi Görkem Sezer de "Kararı mahkemeye taşıdık. Buna rağmen iş makineleri yıkıma başladı. Cami yapılmasını istemiyoruz. Biz de Müslümanız ancak zaten çevrede birçok cami var. Burayı yıkmanın anlamı yok. Korunun bu yönde tek girişi kaldı. Burayı da kapatırlarsa artık bilmiyorum nereden gireceğiz" diye konuştu.
AA