06 / 05 / 2024

İbrahim Ekşi: Eski binalar yıkılsın, parseller büyütülsün!

İbrahim Ekşi: Eski binalar yıkılsın, parseller büyütülsün!

İstanbul’un gerçek kurtuluşunu, şehrin tamamında uygulanacak kentsel dönüşüm projelerinde gören Hektaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Ekşi, kentin yüzde 60’ının kaçak ve ruhsatsız olduğuna dik



Dünyanın en güzel şehirlerinden biri olarak nitelendirdiği İstanbul’un gerçek kurtuluşunu, şehrin tamamında uygulanacak kentsel dönüşüm projelerinde gören Hektaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Ekşi, kentin yapı stoğunun yüzde 60’ının kaçak ve ruhsatsız binalardan oluştuğuna dikkat çekti.
Başarılı bir kentsel dönüşüm için bunun her an göz önünde tutulması gerektiği kadar başarı için yapılacak işin parseller üzerinde gerçekleştirilmesi gerektiğine işaret eden Ekşi, bunun için mevcut eski binaların yıkılması gerektiğini söyledi. Ekşi, şöyle konuştu: “Mevcut binalar yıkılıp asgari 1.000 metrekarelik parseller halinde hareket edilmeli. Yeni kurulacak kentte çağdaş bir şehirde olması gereken tüm sosyal donatılar yer almalı.”

Dönüşüm nasıl hızlanır
Bu arada çözümlenmesi gereken en önemli noktalardan biri olarak eski binalarda oturanların kat malikliğini gösteren Ekşi, “Burada yaşayan insanların haklarını verebilmek için de imar artışı verilmeli, parsellerin alanı büyütülmeli. Bir de imar katsayısının yükseltilmesi, parsellerin büyütülmesini özendirecek ve bu durum kentsel dönüşümü hızlandıracaktır” diye konuştu.
Dönüşüm de dahil olmak üzere atılması gereken adımlarla İstanbul’un dünyadan her yıl 30 milyon turist çekebileceğini düşünen Ekşi, “Bunu başarmanın tek yolu yetersiz olan kanunlarımızın merkezi hükümet tarafından, yerel yönetimler, özel sektör temsilcileri, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve tüm halkımızın bu konuda birlikte çalışmasıdır” dedi.

İbrahim Ekşi’nin dönüşüm reçetesi:
1- Eski binalar yıkılarak büyük parsellerde yeni birimler kurulmalı.
2- Bu yönde hareket edilmesini sınırlayan yasalarla ilgili değişiklikler yapılmalı.
3- Tüm bunlar yapılırken eski binalarda oturanların hakları korunmalı. Bu da parsel büyütmekten geçer


Geri Dön