İcra emrine itiraz dilekçesi örneği!
İcra Müdürlüğüne yapılan başvurunun ardından borçluya icra takibi yapılabiliyor. Borçlu, icra takibine sözlü yada yazılı olarak itiraz edebiliyor. Yazılı olarak itiraz edebilmesi için dilekçe yazması gerekiyor. İşte, İcra emrine itiraz dilekçesi örneği!
İcra emrine itiraz dilekçesi örneği!
Bir alacağın tahsil edilmesi için yapılan icra takibinin kesinleşmesi üzerine, alacaklı lehine, borçlunun mal ve haklarına icra memuru tarafından el konulmasına deniyor. İcra takibinin kesinleşmesi, borçluya gönderilen tebligatta ki hükümlere borçlu uymaz ise gerçekleşiyor.
Haciz konulabilmesi, takibin kesinleşmesi şartına bağlı olarak işliyor. Takibin kesinleşmesi; ilamsız takiplerde ödeme emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde itiraz edilmemesi ve borcun ödenmemesi halinde gerçekleşiyor. Bu şekilde borçlunun mallarına el konulabiliyor.
İcra Müdürlüğü tarafından gönderilen tebligatta itiraz hakkının olduğu, belirtiliyor. Peki, icra emrine nasıl itiraz edilir? İcra emrine yazılı veya sözlü olarak itiraz etmek mümkün oluyor. Sözlü yapılan itirazlarda icra tarafından söylenenlerin zapta geçirilmesi gerekiyor. Zaptın altına borçlu veya varsa vekili ve icra memurunun imzası gerekiyor. İtirazın yazılı olarak yapılmasında ise borçlunun İcra Hukuk Mahkemesi'ne dilekçe ile başvuruda bulunması gerekiyor. İcra emrine şikayet dilekçesi örneği aşağıda yer alıyor;
İcra dairesi ödeme emrine itiraz dilekçe örneği..
......... İCRA HUKUK MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE
Dosya Esas: .../…
İTİRAZ EDEN
(BORÇLU) : Adı ve Soyadı, (T. C. Kimlik No)
Adres
VEKİLİ : Avukat Ad ve Soyadı
Adres
KARŞI TARAF
(ALACAKLI) : Adı ve Soyadı
Adres
DAVA KONUSU : İcra emrine itiraz
AÇIKLAMALAR :
1- Alacaklı ...... İcra Müdürlüğünün …/… esas sayılı dosyası ile aleyhime icra takibi başlatmıştır.
2-İcra emrinde faizin fahiş olarak hesaplanması, faiz miktarının açıkça belirtilmemesi, mahkeme masrafları, vekâlet ücreti, harç ve alacağın tek kalemde belirtilmesi nedeni ile icra emrinin iptalini talep ediyoruz.
3- Ayrıca icra emrine sonradan el yazısı ile yasal faiz yazılmış ve paraflanmamıştır. Faiz miktarı belirtilmemiştir. Bu durumda bu davayı açma zarureti hâsıl olmuştur.
DELİLLER : 1-
2-İcra dosyası
3-Ve her türlü yasal delil.
HUKUKİ NEDENLER : İcra ve İflas Kanunu md. 32 ve ilgili mevzuat.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda kısaca açıklanan nedenlerle, icra emrine itirazımın kabulü ile icra emrinin iptaline karar verilmesini ve yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin de davaya yüklenmesine karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. …/…/…
İcra Emrine İtiraz Eden
Borçlu Vekili
Avukat Adı ve Soyadı
İmza
Ek:Vekaletname sureti
Eve icra nasıl gelir?
Öznur Yaslı/ Emlakkulisi.com