15 / 05 / 2024

İcra ilanlarının yerel gazetelerde yayımlanma zorunluluğu TBMM'de!

İcra ilanlarının yerel gazetelerde yayımlanma zorunluluğu TBMM'de!

İcra ilanlarının yerel gazetelerde yayımlanma zorunluluğunun kaldırılması düzenlemesi meclis gündemine taşındı. CHP'li Emir, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP  Ankara  Milletvekili Murat Emir, icra ilanlarının yerel gazetelerde yayımlanma zorunluluğunun kaldırılması düzenlemesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Emir, sorusunun Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Emir, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 30 Mayıs'ta ilan ettiği Yargı Reformu Paketi Strateji Belgesi'nde gazetelere verilen icra ilanlarının kaldırılacağını ifade etmesi, tepkileri beraberinde getirmiştir.

Neredeyse tek gelir kalemi, resmi ilanlar ile kamu kurum kuruluşlarına ait reklamların, gazete ve dergilerde yayınlanmasına aracılık eden Basın İlan Kurumu (BİK) aracılığı ile yayınlatılan ilanlar olduğunu ifade eden yerel gazeteler, icra ilanlarının gazetelerde yayınlanma zorunluluğunun kalkmasının varlıklarını tehdit ettiğini ifade etmiştir'' diye konuştu.

Emir, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Resmi ilan statüsünde olan icra ilanları, özellikle de yerel gazeteler için can suyu niteliğindedir çünkü icra ilanları başta olmak üzere yargı ilanları gazetelerin ilanlardan elde ettiği gelirin yüzde 60'ından fazlasını oluşturmaktadır. Zaten reklam gelirinden yoksun olan yerel gazetelerin en başta haber verme görevini yerine getirebilmesi için bu ilanların varlığı hayati önem taşımaktadır.

Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Basın İlan Kurumu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcileri'nce bazı girişimlerde bulunulmuş, Cumhurbaşkanlığı'nın ilgili birimleri ve TBMM Adalet Komisyonu üyeleri ile yapılan görüşmelerde uygulamanın sakıncaları ifade edilmiştir.

Her ne kadar TBMM'de görüşmesi devam eden 1. Yargı Paketi içeriğinde yer almasa da konunun, hala gündemde olduğu, oluşturulacak yeni yargı paketi içinde ilgili maddenin yer alacağına yönelik iddialar tarafıma iletilmekte, kamuoyunda da yer almaktadır.''

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir'in soruları:
1) Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı ve Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde de yer aldığı üzere; icra satış ilanlarının sadece elektronik ortamda yer alacağı, ilgili gazete ilanlarının kaldırılacağı doğru mudur? Doğru ise; Basın İlan Kurumu tarafından gazetelere paylaştırılan ilanların, yazılı basını ayakta tutan en önemli gelir kaynaklarından biri olduğu, özellikle icra ilanlarının gazetelerin ilanlardan elde ettiği gelirin yüzde 60'ından fazlasını oluşturduğu göz önüne alındığında söz konusu düzenlemeden vazgeçilmesi düşünülmekte midir?


Geri Dön