28 / 04 / 2024

Kira tutarının bankaya yatırılması zorunluluğu!

Kira tutarının bankaya yatırılması zorunluluğu!

Kiracılar ev sahiplerine kirayı elden verse olur mu? Kira bedeli bankaya yatırılmazsa bunun bir cezası oluyor mu? Kira tutarının bankaya yatırılması zorunluluğu var mı?




Kira tutarının bankaya yatırılması zorunluluğu var mı?

Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 257'nci maddesinin birinci fıkrasının 2 numaralı bendiyle Maliye Bakanlığı'na, mükelleflere muameleleri ile ilgili tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunluluğunu getirme ve bu zorunluluğun kapsamını ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslarını belirleme yetkisi veriliyor. 


Gelir Vergisi Genel Tebliğine istinaden gayrimenkullerin kiralanması yoluyla yapılan ödemelerin ve tahsilâtların banka, benzeri finans kurumları veya Posta Müdürlüğü (PTT) tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi (belgelendirilmesi) zorunluluğu bulunuyor. 


Banka veya PTT Genel Müdürlüğü aracı kılınmak suretiyle, para yatırma veya havale, çek veya kredi kartı gibi araçlar kullanılmak suretiyle yapılan tahsilat ve ödemeler karşılığında mükelleflerin temin edecekleri dekont veya hesap bildirim cetvelleri tevsik edici belge kabul ediliyor.


Kira tutarının bankaya yatırılması zorunluluğu!

Aylık tutarı 500 lira ve daha fazla olan konut kiraları ile tutarı ne olursa olsun işyeri kiralarının bankacılık kanalı üstünden ödenmesi zorunlu tutuluyor. Bankaya yatırılması gereken kiraların eski usulde olduğu gibi, bankaya yatırılmayıp elden ödenmesi ceza kesilmesini gerektiriyor.  Bu uygulamaya uymayanlar özel usulsüzlük cezası ile karşı karşıya kalıyor. 


Kiralayanın sorumluluğu nedir?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön