05 / 11 / 2024

Kira bedellerinin bankaya yatırılması!

Kira bedellerinin bankaya yatırılması!

Kira bedeli bankaya yatmak zorunda mı? Kira bedeli bankaya yatırılmazsa bunun bir cezası oluyor mu? İşte kira bedellerinin bankaya yatırılması ile ilgili kararlar bu haberde...




Kira bedellerinin bankaya yatırılması!

Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 257'nci maddesinin birinci fıkrasının 2 numaralı bendiyle Maliye Bakanlığı'na, mükelleflere muameleleri ile ilgili tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunluluğunu getirme ve bu zorunluluğun kapsamını ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslarını belirleme yetkisi verilmiştir.


Bu yetkisini 268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğte de kullanan Maliye Bakanlığı kira bedellerini ödenmesine ilişkin olarak düzenlemeler yapmıştır.


Söz konusu Genel Tebliğler ile birinci ve ikinci sınıf tüccarlara, kazancı basit usulde tespit edilenlere, defter tutmak zorunda olan çiftçilere, serbest meslek erbabı ile vergiden muaf esnafa, kendi aralarında yapacakları ticari işlemlerle nihai tüketicilerden (Türkiye'de mukim olmayan yabancılar hariç) mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları 8.000 Türk Lirası'nı aşan tahsilat ve ödemelerini banka, özel finans kurumları veya PTT'yi aracı kılınarak yapmaları ve bu kurumlarca düzenlenen hesap belgesi (dekont) veya hesap bildirim cetvelleriyle tevsik etmeleri zorunluluğu getirilmiştir.


Buna göre aylık tutarı 500 lira ve daha fazla olan konut kiraları ile tutarı ne olursa olsun işyeri kiralarının bankacılık kanalı üstünden ödenmesi zorunlu. 


Bankaya yatırılması gereken kiraların eski usulde olduğu gibi, bankaya yatırılmayıp elden ödenmesi ceza kesilmesini gerektiriyor. 


500 lira ve üstündeki konut kira bedeli ödemelerinin elden ödendiğinin tespiti halinde, mal sahibine 250 liradan az olmamak üzere kira bedelinin ‘yüzde 5’i oranında özel usulsüzlük cezası kesiliyor. 


İşyeri kiralarının bankaya yatırılmayıp elden ödenmesi halinde ise hem kiracıya hem mal sahibine özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerekiyor. Kesilecek cezanın en az tutarı, kiracının defter tutma durumuna göre, 250 lira ile 1000 lira arasında değişiyor.



Kira alacağı icra takibi davası!


Geri Dön