30 / 04 / 2024

İcradan gelen ihale araçları ikinci el piyasasını etkileyecek mi? Kaç adet otomobil satılacak? Hemen bakın!

İcradan gelen ihale araçları ikinci el piyasasını etkileyecek mi? Kaç adet otomobil satılacak? Hemen bakın!

Son günlerde tartışılan icralık ikinci el araçların ihalesiyle ilgili olarak Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş, “Depolarda 700 bin araç var ancak bu satıştan trafiğe çıkacak nitelikte 25 bin adede zor ulaşılır. Bu da piyasayı fazla etkilemez” dedi.



İcralık olan ve otoparklarda çürümeye terkedilen 700 bin civarındaki aracın ihale ile satılması yolundaki karar piyasada tartışma yaratırken, Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş tartışmalara son noktayı koydu ve “Bu satışlardan trafiğe çıkacak nitelikte 25 bin adede bile ulaşmak zor. Öyle olsa bile bu durum ikinci elde belirgin bir fiyat düşüşüne neden olmaz” dedi.

Toplam araç rakamının 700 bin olduğu yönündeki bilgilerin gerçeği yansıtmadığını belirten Karakaş, “Bu araçların birçoğu terk edilmiş ve uzun yıllar otoparkta bekleyen araçlar. Sadece otomobil değil, traktörden elektrikli bisiklete kadar bir çok araç bulunuyor. Trafiğe çıkabilecek otomobil sayısı ise ancak ortalama 25 bin adet civarında olur. Satışa çıksa dahi bu araçlara teminat verebilecek, sonrasında nakit satın alabilecek, serviste eksiklerini yaptıracak güce sahip bir tüketici profili bulunmuyor. Geçmiş hasar durumları, güncel mekanik durumları hakkında en ufak bir bilgi de yok ve ekspertiz şansı da yok. Çekme belgeli bu araçların onarımı, toparlanması, muayenesi, trafiğe tekrar çıkması ise 6 aydan önce olmaz. En önemlisi tamamen nakdi olan tüketiciler sadece satın alma şansına sahip ve hiçbir finansman modeli sunulmadığı için ikinci el araç pazarında fiyatların gözle görülür biçimde düşmesine yol açmayacaktır” şeklinde konuştu.

İcradan gelen ihale araçları ikinci el piyasasını etkileyecek mi? Kaç adet otomobil satılacak? Hemen bakın!

FİNANSMAN MODELİ VE EKSPERTİZ YOK

İkinci el araç fiyatlarının son 2 ayda düşüşe geçtiğini ve son haftalarda stabil seyrettiğine dikkat çeken Karakaş, “Uzun yıllardır bu tür ihaleler düzenli olarak yapılıyor. Ancak bu ihalelere katılmış olanlar çok iyi bilir ki araçlara önden ekspertiz yaptırma şansınız yoktur. Araçların kapısını, kaputunu açma şansınız olmaz. Kilometresini dahi bilmezsiniz. Satın alacağınız aracın motor, mekanik durumu hakkında bilginiz olmuyor. En önemlisi belirli bir finansman modeli de yok. Sadece nakdi gücü olan satın alabiliyor ve belirli bir teminatın verilmesi lazım. Araçta bir sorun çıktığı durumda iade şansınız da yok” ifadesini kullandı.

ARAÇLAR 15 YAŞ ÜSTÜNDE

Otoparklarda bekleyen hacizli araçların önemli bir bölümünün yıllardır beklediğini ve çoğunluğunun 15 yaş üzerinde olduğunu belirten Karakaş şunları söyledi: “5 yaşına kadar olan araç sayısının yüzde 5’i geçmeyeceğini öngörüyoruz. Bu araçlar kullanılabilir durumda olacak, amak kaza geçmişi hakkında bir bilgi yok. Alacağınız araç geçmişte ağır bir kazaya karışmış mı, hava yastığı açmış mı, şasisinde işlem var mı? Bu bilgiler verilmiyor. Vadeli satış, iade, detaylı ekspertiz gibi imkanlar sunulmayacağı için bu araçların ikinci el araç fiyatlarında gözle görülür bir düşüş yaratmayacağını söyleyebilirim. İhaleye çıkacak araç sayısı en fazla 25 bin adet olur ve yaklaşık 1 milyon aracın satışta olduğu bir pazarda, en az 6 aylık onarım sürecini de dikkate aldığımızda piyasaya etkisinin çok zayıf olacağını söyleyebiliriz. Fiyatlarda düşüşe neden olacak unsur enflasyon, kur ve faiz üçgenidir. Stokçuluk ve fahiş fiyat problemleri ise Ticaret Bakanlığımızın aldığı kararlarla artık geride kalmıştır. Tüketiciler ve biz sektör paydaşları bu durumu memnuniyetle karşılıyoruz.”


 


 


Geri Dön