03 / 05 / 2024

İcradan satılan dairenin aidatını kim öder?

İcradan satılan dairenin aidatını kim öder?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde icradan satılan daire için aidat ödenip ödenmeyeceğini kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in o köşe yazısı...



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde icradan satılan daire için aidat ödenip ödenmeyeceğini k kaleme aldı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, "Bir kooperatifin yaptırdığı konutu müteahhitten almıştım. Daire ile beraber kooperatif ortaklığını da devraldım. Ancak daire ipotekliymiş ve icradan satıldı. Şimdi dairem yok ama benden, satıldığı tarihten sonraki dönem için aidat talep ediliyor ve icraya vermişler. Olmayan dairenin aidatı olur mu?" sorusunu yöneltti. 

İşte Tamer Heper'in o soruya verdiği yanıt: 
"Zaman zaman daire alacak olanları bazı hususlarda uyarmaktayım. Örneğin daire alacakların, alacak oldukları daire üzerinde ipotek bulunup bulunmadığına veya haciz kararının olup olmadığına dikkat etmelerini istemişimdir. Bir gayrimenkul alırken alım-satım belgesinin imzalanmasından önce tapu müdürlüğü o gayrimenkul üzerindeki takyidatı, alacak olana açıklar.

İcradan satılan dairenin aidatını kim öder?

Bunu öğrendikten sonra alım yapılırsa, yeni malik o takyidat nedeni ile sorumlu olur. Yani ipotekli bir gayrimenkulü bile bile alan, bu ipotek ile ilgili sorumluluğu da yüklenmiştir. İşte okuyucumun başına gelen budur. Yani yeni malik, ‘borç eski malikin, bana ne’ diyemez. Haciz için de durum aynıdır.

Yeni malik haciz sebebi olan borcu da yüklenmiştir. Şimdi okuyucum sanki bile bile bu ipotekli daireyi aldı ve borcu üstlendi, şimdi daire satıldı, borç ödendi. Kat mülkiyetine göre dairenin mülkiyetinin değiştiği tarihten itibaren eski malikin borç yükümlülüğü biter. Satış tarihinden itibaren aidat ve ortak gider artık yeni malikindir.

Fakat okuyucumun bir başka sorumluluğu var, kendisi daireyi almakla birlikte kooperatif ortağı da olmuş. Bu durumda dairesi satılsa bile kooperatif ortaklığı devam ediyor. Tahminim kendisinden istenilen aidat dairenin ortak gideri değil, kooperatif ortaklığından kaynaklanan kooperatif aidatı. Şimdi durumunu değerlendirdikten sonra kooperatif ortaklığından da ayrılması gerekir. Ancak bunu bir meslektaşıma danışıp durumunun netlik kazanmasından sonra yapmasında yarar görürüm."

Ankara'da 18 milyon TL'ye icradan satılık arsa!


Geri Dön