05 / 05 / 2024

İcralık konut ve arabaları takip edip komisyonla satıyorlar!

İcralık konut ve arabaları takip edip komisyonla satıyorlar!

Patlayan borç ve ardından gelen icralar bazı uyanıklara gelir kapısı oldu. Bir takım internet siteleri icraya düşen ev ve arabalara ölü pahasına müşteri bulup komisyon alıyorlar



 "Ağlayanın malı gülene hayır olmaz" sözü artık geçmişte kaldı. Borçlu vatandaşların icralık mallarını profesyonel bir şekilde takip edip, internet sitelerinde alıcılara komisyon karşılığında satmak sektör haline geldi. Ekonomik krizle birlikte icra olaylarında yaşanan patlama, avukat bürolarında çalıştırılan icra takipçiliğinin yanı sıra internet ortamında da yeni sektör yarattı. İcralık malları takip edip, bunları uygun müşterilere pazarlamak için aracılık yapan internet siteleri artık büyük gazetelere ilan vermeye başladılar.

Komisyon karşılığı
Daha önce adliye koridorlarında askıya çıkarak ya da gazeteler aracılığıyla duyurulan icra satış ilanları, bu işi yapan çok sayıda internet sitesinin doğmasına neden oldu. Sitelerde zora düşen vatandaşların icra takibine giren ya da el konulan malları pazarlanıyor. Alıcıdan da komisyon almıyor. Verilen ilan da borçlulara da hitap ediliyor. Borçlunun icradan satılacak olan malını ihaleye çıkmadan önce daha uygun fiyata kendi yatırımcılarına pazarlamayı teklif ediyorlar. Bunun karşılığı da komisyon alınıyor.

Özel avukatları var
Bu işi yapan web siteleri ilanlarında 20-30-40 bin üyelerinin olduğunu iddia ediyor. Bu üyeler site aracılığıyla ihaleleri takip ederek uygun fiyata ihtiyacı olan konularda satın alma işi yapabiliyor. Çok sayıda eleman çalıştıran siteler bünyesindeki avukatlar aracılığıyla üyeleri için bizzat ihalelere katılıyorlar. Hanlarda, internet siteleri, alınan-satılan malların vergi ve harçları üyeleri adına yatırarak araç ya da gayrimenkulünüzün tesciline kadar her türlü yasal mevzuatıyla ilgilenmeyi de taahhüt ediyorlar.
Salim Yavaşoğlu/Yeniçağ
 


Geri Dön