26 / 11 / 2024

İDDMİB ABD'de depo kuracak!

İDDMİB ABD'de depo kuracak!

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), ABD’nin Chicago kentinde depo kurulması için harekete geçti. Yakında açılacak olan depo, Türk Ticaret Merkezleri’nden bağımsız bir yapıda olacak..




İhracatı artırmak için hedef pazarlarda Türk Ticaret Merkezleri (TTM) kurulması planlanıyor. Devlet desteğiyle kurulacak olan bu merkezlerden önce İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ABD’nin Chicago kentinde depo kurmak için harekete geçti. Chicago, İstanbul, Los Angeles ve Abu Dabi’de irtibat ofisleri olan Chicago merkezli butik iş geliştirme firması olan 444 LOFT’un öncülüğünde kurulacak depoda, İDDMİB üyesi ihracatçılar yer alacak. 


İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, ABD’nin İDDMİB’in hedef pazarları arasında olduğunu ve bu pazara yönelik faaliyetlerini artıracaklarını belirtti. 444 LOFT’un Başkanı Metin Beysungu’nun kendilerine Amerika’da çok destek olduğunu anlatan Mertöz, Beysungu ile ihracatçıları bir araya getirdiklerini kaydetti. 


Mertöz, İDDMİB üyesi pek çok firmanın Amerika’ya ihracata hazır durumda olduğunu söyledi. Bu projede İDDMİB olarak üyelere yol gösterici olduklarını ifade eden Mertöz, ihracatçıların ABD pazarına girmesi için danışman gibi hareket ettiklerini kaydetti. Amerika pazarına girmek isteyen ihracatçıları bu depo yatırımına yönlendirdiklerini dile getiren Mertöz, Chicago’daki deponun dünyanın farklı noktalarında açılması planlanan TTM’ler için de örnek olacağını aktardı. 


ABD, zorlu bir pazar 


Suriye’ye, Irak’a mal satmakla ABD’ye mal satmanın aynı şey olmadığını anlatan Mertöz, Amerikan’ın belirli standartları ve prosedürü olduğunu, aynı ürünün gönderileceğini ve malın asla geciktirilmemesi gerektiğini vurguladı. Mertöz, “Avrupalı hoşgörülü davranabilir ama Amerikalı esnek değildir. Katı standartları vardır ve o standartlara cıvatasına kadar uymak zorundasınız. Ama bir kere girdikten sonra hem kapasiteniz hem de kaliteniz artar. Çok büyük siparişler alırsınız” dedi. 


Chicago’daki deponun yaklaşık 2 bin metrekare olduğunu dile getiren Metin Beysungu, bunu daha genişleteceklerini, bir sonraki deponun Los Angeles’ta kurulacağını belirtti. 


ABD’ye bir ürün satmayı ‘süreç çözme’ olarak tanımlayan Beysungu, Çinlilerin bunu yaparak ABD pazarında güçlü olduğunu söyledi. Türk firmalarının zorlandığı noktanın bu olduğunu vurgulayan Beysungu, şirketlere önce bu fikri anlattıklarını kaydetti. 


Amerika’ya ürün sokmanın 2 yıllık bir süreci de bulabildiğini dile getiren Beysungu, ‘A plus’ seviyede mal üreticilerin bu süreçte çok sayıda sertifikayla kendisini tanıttığını söyledi. Süreci bilerek hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Beysungu, “Amerika’daki iş yapma şekli bu. Başka türlü olmasına imkan yok. Kendinizi inandıracaksınız” diye konuştu.


‘İhracat, yılın ikinci yarısı toparlanacak’


Türkiye ihracatını da değerlendiren Rıdvan Mertöz, bu yılın başından beri gerileyen ihracatın morallerini bozduğunu söyledi. Değer olarak kayıp yaşadıklarını anlatan Mertöz, buna karşın miktar olarak ihracatta artış yakaladıklarını kaydetti. Yaşanan sıkıntılara rağmen hedefl erini yüksek tuttuklarını ifade eden Mertöz, bu yıl için yüzde 8’lik bir ihracat artışı hedefl ediklerini ve bunu revize etmeyi düşünmediklerini belirtti. Bir durağanlık yaşandığına işaret eden Mertöz, yılın ikinci yarısında toparlanma beklediklerini belirtti.


‘Metalik Fikirler’ başarıya ulaşıyor


İDDMİB’in düzenlediği ‘Metalik Fikirler Ar-Ge Proje Pazarı’ yarışmasının dördüncüsü bu yıl yapılıyor. İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz, yarışmanın kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. İlki 2012’de yapılan yarışmada ödül alan çalışmalar, zaman içerisinde geliştirilerek başarılı çalışmalara döndürüldü. Birinci yarışmada öğrenci kategorisinde “HEVES (Hafi f-Ergonomik-Verimli-Ekonomik- Sağlıklı) Ocak Bekleri” çalışmasıyla ikinci olan Ümit Horasan, Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle Türkiye’de magnezyumun çıkarılması ve işlenmesi üzerine çalışmalar yaptı ve projesini daha geniş kesimlere duyurdu. Yine aynı yarışmada öğrenci kategorisinde “Akıllı Kart Çiplerinin Geri Kazanımı” projesiyle üçüncü olan Candeniz Uysal, özel sektörden firmalarla ortak çalışmalara başladı. Yarışmanın ‘Girişimci Kategorisi’nde ikinci olan Hüseyin Küçük de “Kablo Geri Dönüşüm Makinesi”ne patent aldı ve yatırımcılarla bir araya geldi. Girişimci Kategorisi üçüncüsü Turgay Kamışlı ise “Metal ve Cevherlerin (alüminyum,demir,bor vs.) Atıklarının Değerlendirilmesi ve Enerji Üretilmesi”projesiyle bakanlıklardan ve üniversitelerden destekler aldı. ‘Akademisyen Kategorisi’ üçüncüsü Savaş Sönmezoğlu’nun “Bio-implant Malzemelerin Geliştirilmesi” projesi ile İsviçreli bir firmayla anlaştı.


Dünya


Geri Dön