28 / 04 / 2024

İdris Güllüce, kentsel dönüşümde kat sınırını açıkladı!

İdris Güllüce, kentsel dönüşümde kat sınırını açıkladı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, kentsel dönüşümde hayata geçirilecek inşaatlarda kat sınırını açıkladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yatay kentleşme fikrini dile getiren Güllüce, kentsel dönüşümün kaç yıl içinde tamamlanacağını da söyledi.




Kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, süreci 10 yıl içinde tamamlamayı planladıklarını belirtti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, kentsel dönüşüme ilişkin yaptığı açıklamada "10 sene içerisinde bu problemi çözeriz" dedi.



İdris Güllüce, kentsel dönüşümde kat sınırını açıkladı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, canlı yayında önemli açıklamalar yaptı...



Güllüce, NTV'nin 2 Haziran 2014 Pazartesi akşamı canlı yayınlanan 45 Dakika programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Ege'deki depremlerle yeniden gündeme gelen kentsel dönüşüm çalışmalarına değinen Güllüce, sürecin hızla ilerlediğini kaydetti.


Riskli alan ilan edilen 148 noktada yıkım işlemlerinin başladığını hatırlatan Güllüce, "Dünyanın hiçbir yerinde, Japonya dahil, 10-15 seneden önce yapılamamış. Öyle tahmin ediyorum ki 10 sene içerisinde bu problemi çözeriz" diye konuştu.


Bakan Güllüce'nin yaptığı açıklamalardan satır başları şöyle:


"Türkiye'deki binaların çok önemli bir kısmı riskli. Özellikle deniz kenarı olan yerlerde korozyon problemi var. Kentsel dönüşüm denen uygulama bu nedenle başlatıldı. 148 noktada riskli alan ilan edilmiş durumunda. Bunların bir kısmında işleme başlanıldı.


Ama bu tam anlaşılmış bir konu değil. 'Devlet bu riskli binaları yıksın ve hepsini yapsın' diye piyasada dolaşan bir cümle var. Bunu rakamlara vurduğunuz zaman hiçbir devletin bunun altından kalkamayacağını görürsünüz.


Vatandaşın ekonomisi geliştiği için çok sayıda insan kendi binalarını yıkıp yeniden yapabiliyor. İnsanlar deprem konusunda bilinçlendiği için yeni binalar yapıyorlar. Ama dünyanın hiçbir yerinde, Japonya dahil, 10-15 seneden önce yapılamamış hatta Şili'de çok daha uzun sürede yapılmış.



Kentsel dönüşüm kaç yılda tamamlanır?


Öyle tahmin ediyorum ki 10 sene içerisinde bu problemi çözeriz. 17 Ağustos depremi sonrası herkes kendine geldi. Üniversiteler de bu konuda çalışmalar başlattı. Yapı tekniği çok gelişti. Yapılan binalar denetimden geçtiği için Türkiye inşaat tekniğinde çok ileri bir noktaya geldi.



Türk inşaat sektörünün durumu!


Yapı malzemelerinde belirli bir standart oluşturuldu. 1999'a kıyasla iyi bir konumdayız ama daha gidecek çok yolumuz var. Mühendislik şartlarını yerine getirdiğiniz taktirde binanın yüksekliği bir tehlike arz etmiyor.


Türkiye inşaat sektöründe dünya ikincisi. Bu zor bir şey ama birinci de olabiliriz.



Kentsel dönüşümde kat sınırı!


Başbakanımız bundan böyle yataya yönelelim dedi, ben de böyle düşünüyorum. Kentsel dönüşümde 5+1'in yani 6 katın üzerine çıkmayacağız. Şehirlerde daha çok yatay yapılanmaya gitmeyi düşünüyoruz.



İklim değişikliği!


İklim değişiklikleriyle ilgili her bakanlık neler yapmalı diye bir çalışma yaptık. Bu asır biraz paradoks asrı... İnsanlar hem otomobil kullanmayı hem de karbonmonoksitin hiç olmamasını istiyor. Hem cep telefonumda internetim olsun hem de baz istasyonları olmasın istiyor. İnsanların söyledikleriyle yaptıkları örtüşmüyor.


Çevre noktasında bakanlığımızın iyi bilinmeyen bir yönü var. Çevrenin ihmal edildiği sanılıyor. AB'nin çevreyle ilgili fasıllarında epey iyi bir noktadayız. Kaçak korsan gibi suç halinde olanları saymazsak İstanbul'daki atık suların tümü arıtılıyor. Bu konuda çok iyiyiz."


Geri Dön