İdris Güllüce: Köysel dönüşüm yörenin mimarisini yansıtacak!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sitesinde yer alan habere göre Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce İstanbul Bağcılar'da kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkım töreninde yaptığı konuşmada köylerde de dönüşüm başlatacaklarını ifade etti...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sitesinde yer alan habere göre Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce İstanbul Bağcılar'da kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkım töreninde yaptığı konuşmada ileriki yıllarda köylerde de dönüşüm başlatacaklarını ifade etti. Bakan Güllüce 11 Mart 2014 Bayburt ziyaretinde Türkiye'nin köysel dönüşüme ihtiyacı olduğunu belirtmişti. Bakan Güllüce, köysel dönüşümün yörenin mimarisini yansıtacağını söyledi.
İdris Güllüce'nin açıklamasından sonra yöresel dönüşüm projeleri kapsamında başlayacak olan köysel dönüşümün detayları da belli olmaya başladı. Bu bölgelerde yapılması planlanan dönüşüm projeleri o yörenin mimarisine uygun bir şekilde yapılacak. Ayrıca yöresel alanlarda yapılacak olan bu projelerin inşaat aşamasında yöresel inşaat malzemesi kullanılması sağlanacak.
Köylerde başlayacak olan dönüşümün sadece binalar ile de sınırlı olmayacağı belirtildi. Bir köyde ambar olarak kullanılan serenderlerin ve köy konaklarının da bu kapsamda aslına uygun bir şekilde inşa edilmesi ve yapılacak olan dönüşümde o yörenin kimliğine ve dokusuna aykırı adımlar atılmaması hedefleniyor. Tamamen yörenin ihtiyaçları doğrultusunda yapılacak dönüşüm kapsamında köylerde ve yörelerde yaşayan vatandaşlarımıza daha güvenli ve sağlıklı binaların yapılması amaçlanıyor.
Hali hazırda yöresel dönüşüm projeleri kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu alanda yürüttüğü projeler bulunuyor. Özellikle Karadeniz Bölgesinde yapılan çalışmalarda yörenin özelliklerini taşıyan ikamet alanları inşa edilmesi hedefleniyor.
Gelişen Türkiye'ye ayak uyduran ve daha modern binaların yapılmasına hız veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu kapsamda yapılacak olan projeler ile gelecek kuşaklara daha sağlıklı yaşam alanları bırakmayı hedeflemiş durumda.
Bakan Güllüce Bayburt ziyaretinde şu açıklamada bulunmuştu.
BAYBURT, ARDAHAN, İĞDIR, KARS VE SİVAS'TAN YUKARI OLAN BÜTÜN İLLERİMİZİN POZİTİF AYRIMCILIĞA İHTİYACI VAR.
"İklim ve ekonomik şartların yeterince gelişmemesi sebebiyle ülkede bir dengesizlik bulunuyor. Bu dengesizliğin giderilmesi için çareler arayacağız. Kısmen de bu var. Teşvik uygulamaları bir nevi pozitif ayrımcılıktır. 1 bölge, 5-6 bölge var. Bunun daha şümullenmesi, daha somutlanması için de bakanlığımızı ilgilendiren konularda ben de aynı yolu izleyecem. Bayburt, Ardahan, İğdır, Kars ve Sivas'tan yukarı olan bütün illerimizin böyle bir pozitif ayrımcılığa ihtiyacı var. Bu Türkiye'nin, devletin bekası, milletin huzuru için de gerekli olan teknik bir şeydir.
Bu bir ikram değildir. Bakın bu cümleyi önemsiyorum. Bu size kıyak geçilmiş bir durum değildir. Bunu böyle gerektiği için yapılması lazım ve milletimizi sevdiğimiz için, vatanımızın, devletimizin bekası için yapıyoruz" diye konuştu.
Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat'ı da hizmetlerinden dolayı teşekkür eden Güllüce, yeni Başkan adayı Mete Memiş ile beraber kentsel dönüşümü konuşacaklarını ifade etti.
TÜRKİYE'NİN KÖYSEL DÖNÜŞÜME İHTİYACI VAR Bayburt'un kentsel dönüşüme ihtiyacını olduğuna da değinen Güllüce, "Bu bölgenin köysel dönüşüme de ihtiyacı var.
Türkiye'nin birde köysel dönüşüme ihtiyacı var. Bir taraftan ekonomi geliştikçe köylerde binalar yapılmaya başlandı.
Çarpık ve uygun olmayan yapılar ortaya çıkıyor. Biz gelişmiş ülkelerdeki köyler gibi her türlü imkânı, doğru dürüst caddeleri güzel güzel köylerimiz olmalıdır. Birbirine girmiş yapılar istemiyoruz. Köylerdeki vatandaşlarımızın gelişmiş ülkelerdeki kadar güzel mekânlarda yaşama hakkı vardır. 0 bakımdan kentsel dönüşüm şehirlerde acilen hemen arkasından da köysel dönüşüme başlanmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bununla ilgili hazırlıkları bakanlık olarak çalışıyorum. Süre veremem ama bunun yapılmasını düşünüyoruz "dedi.
Bakan Güllüce konuşmasına şöyle devam etti: BAYBURT BİNASI OLAN BİR MODEL BULALIM "Kentsel dönüşümle ilgili değerli başkanımız kazandıktan sonra oturup bir çalışma yapacak. Biliyorsunuz kentsel dönüşüm bakanlık yapmaz, belediye yapar. Biz destek verici durumdayız İki şey istedik bir, dikey yapılanma değil, ikincisi Bayburt'u temsil eden Bayburt'a sembol olan bu bina Bayburt binası olan bir model bulalım. Bu bina mimaride bayraktarlık yapsın. Bizim köklerimize bağlı, bizim değerlerimizi gösteren malzeme olarak olsun, mimari olarak olsun temsil edebildiği kadar edebilsin." ÇOK HIZLA KENDİ MİMARİMİZİ DE OLUŞTURMAMIZ LAZIM.
"Türkiye'de bizim mimarlarımız çok çalışmış değil. Bir kere medeniyeti kaybettiğiniz zaman, mağlup olduğunuz zaman her alanda kaybediyorsunuz. Amerika kıtasının yeri bilinmediği zaman biz Süleymaniye'yi, Fatih Camisi'ni yapmışız ama şimdi kendimize has bir mimarimiz yok. Son 200-250 yıllık mağlup oluşumuz bizi mimaride de geriye götürmüş, başkalarının mimarisini birebir taklit eder hale gelmişiz. Çok hızla kendi mimarimizi de oluşturmamız lazım."
Bayburt Sıla Gazetesi