Kentsel Dönüşüm

Deniz Bank Köysel Dönüşüm’e de başladı!

DenizBank, kentsel alanlar dışında yaşayan ve tarımsal faaliyetleri ile gelir elde eden üreticilere ödemeli ilk köysel dönüşüm finansmanı da sağlayarak, Edirne’den Ardahan’a ülkenin her noktasında ‘Köysel Dönüşüm’e başladı.

Kentsel dönüşümün öncü bankası DenizBank, yenilikçi ürün ve hizmetleriyle farklılaşmaya devam ediyor. DenizBank, kentsel alanlar dışında yaşayan ve tarımsal faaliyetleri ile gelir elde eden üreticilere hasat döneminden diğer hasat dönemine ödemeli ilk köysel dönüşüm finansmanı da sağlayarak, Edirne’den Ardahan’a ülkenin her noktasında ‘Köysel Dönüşüm’e başladı.


Müşterilerinin ihtiyaçlarına yönelik hayata geçirdiği öncü çalışmalarıyla sektöründe farklılaşan DenizBank, ticari sorumluluklarının yanı sıra, taşıdığı toplumsal sorumluluk çerçevesinde  Köysel Dönüşümde de lider banka olmayı hedefliyor.


DenizBank Konut ve Taşıt Finansmanı Grubu Grup Müdürü Hakan Varol, geride kalan 1,5 yılda 1000’in üzerinde kentsel dönüşüm projesine aracılık ederek, kentsel dönüşüm konusunda lider ve öncü banka olmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti. Varol, 1,5 yıllık süre içerisinde Türkiye’nin ilk banka finansmanlı kentsel dönüşüm projesini finanse ettiklerini ve bu projelerin teslimlerini gerçekleştirdiklerini belirtti. Varol ayrıca kentsel alanlar dışında yaşayan ve sabit bir geliri olmayan ancak tarımsal faaliyetlerinden gelir elde eden üreticilere hasattan hasada ödemeli ilk köysel dönüşüm finansmanı da sağlayarak Kentsel Dönüşümün yanı sıra Edirne’den Ardahan’a ülkenin her noktasında Köysel Dönüşüme de başladıklarını söyledi.  


Yeni evlerin teslimine kadar müşterimizin yanındayız


Varol, deprem kayıtlarının ölçülmeye başladığı 1900 yılından bu yana 90 büyük depremde 80,000 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti. Bir deprem ülkesi konumunda olan ülkemizde 2013 itibariyle mevcut konut stokunun 20 milyon adet civarında olduğuna dikkat çeken Varol sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu stokun yaklaşık 5 milyon adedi kaçak, ruhsatsız evlerden oluşuyor. Ayrıca ekonomik ömrünü tamamlamış, değişim zorunluluğu bulunan 1,5 milyon adet konut da mevcut stok içerisinde bulunuyor. Bu rakamlara nüfus artışını da eklediğimizde Türkiye’de 2023 yılına kadar 8 milyon adet konutun yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Diğer taraftan sahip olduğumuz bu ekonomik değerlerin dönüştürülmesinin yanı sıra, sigorta katkısıyla, oluşabilecek zararlar minimum seviyeye indirgenebilir. Geldiğimiz noktada sahip olduğumuz konutların zorunlu deprem sigortalarının da mutlaka yaptırılması gerekiyor. Ancak halen sigortalanma oranımızın %37’ler seviyesinde olduğunu görüyoruz. Bu nedenle deprem sigortacılığı konusunda da ülke olarak daha fazla bilinçlenmemiz gerekiyor.”


Bu bölgelerde yapılması planlanan dönüşüm projeleri o yörenin mimarisine uygun bir şekilde yapılacak. Ayrıca yöresel alanlarda yapılacak olan bu projelerin inşaat aşamasında yöresel inşaat malzemesi kullanılması sağlanacak. Köylerde başlayacak olan dönüşümün sadece binalar ile de sınırlı olmaması, bir köyde ambar olarak kullanılan serenderlerin ve köy konaklarının da bu kapsamda aslına uygun bir şekilde inşa edilmesi ve yapılacak olan dönüşümde o yörenin kimliğine ve dokusuna aykırı adımlar atılmaması hedefleniyor. Tamamen yörenin ihtiyaçları doğrultusunda yapılacak dönüşüm kapsamında köylerde ve yörelerde yaşayan vatandaşlarımıza daha güvenli ve sağlıklı binaların yapılması amaçlanıyor.


DenizBank’ı tercih edecek tüketicilere birçok avantajlar getirildiğini belirten Varol, DenizBank olarak Köysel Dönüşüm projesinin ilk yıkım anından yeni evlerin teslimine kadar müşterilerinin yanında olduklarını sözlerine ekledi.  


Köysel dönüşüm için DenizBank avantajları


·         Köysel dönüşümde DenizBank’ı tercih edecek müşteriler devlet desteklerinden faydalanabilecek.


·         Devlet tarafından yapılacak yardımların yanında, DenizBank’ı tercih ederek köysel dönüşüm kredisi kullanmak isteyen müşterilerden kredi tahsis ücreti, ekspertiz ücreti, ipotek tesis ücreti alınmayacak.


·         Tarım geliri olan müşterilerimize özel  “hasat zamanlarında ödemeli” olarak kullandırılacak.


·         DenizBank ayrıca sürecin başlangıcı sayılan Riskli Yapı Tespit Raporu’nun masrafını karşılayacak.


·         DenizBank’ın özel eğitimli Kentsel Dönüşüm Danışmanları, müşterilerin köysel dönüşüm taleplerini de yerlerinde dinleyerek ücretsiz Dönüşüm Danışmanlığı hizmeti verecek.


·         İnşaat süresince ana para ödemesiz dönem, devlet katkısıyla konut kredilerinde yıllık % 4 (iş yerleri için yıllık %3) faiz desteği, DenizBank ile çalışacak olan müteahhit firmalardan proje tamamlama garantisi alınması, her aşamasında inşaat seviyesinin kontrolü, taşınma anında indirimli nakliye desteği ve yeni evine geçen DenizBank müşterilerine yeni evleri için sağlanan özel indirim imkanlarını içeren “Köysel Dönüşüm Destek Paketi’’ de DenizBank’ın sunduğu ayrıcalıklar arasında yer alacak.